Devir hesap devri

Euroleague'de son haftaya girilirken Fenerbahçe'nin kazanırsa kaderi kendi elinde. Kaybederse hesaplar çok karışacak. Efes Pilsen ise Litvanya'da bir mucize bekleyecek.



Euroleague’e büyük umutlarla başlayan Fenerbahçe Ülker ve Efes Pilsen, geride kalan 9 haftada tam bir hayal kırıklığı yarattı. Efes Pilsen, ‘Final-Four’ parolası ile başladığı sezonda, geçen yıl olduğu gibi büyük olasılıkla Top 16’ya kalamayacak. Büyük olasılıkla diyorum, çünkü grubu ikinci bitirmesi neredeyse garanti olan Unicaja Malaga’nın deplasmanda kazanmaktan başke çaresi olmayan Lietuvos Rytas’ı yenmesi gerekiyor. Malaga’nın son maçta da hiçbir iddiası olmayan Orleans’a evinde mağlup olması, konsantrasyonunu ne kadar yitirdiğinin bir göstergesi. Efes haftaya her maç sonuna kadar direnen Orleans’ı yenecek ve Rytas’ın kendisine turu hediye etmesini bekleyecek. Zor ama bekleyip göreceğiz.

2 yıllık gelenek...
Fenerbahçe’nin de kaderi kendi elinde. Keza bu kadar zayıf gruptan aylar önce çıkmayı garantilemiş olması gereken Kanarya, hala 3 galibiyette ve Zalgiris Kaunas’ı Abdi İpekçi’de devirirse 2 yıldır olduğu gibi son 16’ya kalacak. Ya kaybederse?...
İşte burada işler karışıyor. Düşünün ilk hafta kazandıktan sonra üst üste 7 maç kaybeden önceki Zalgiris Kaunas’ın bile hala çıkma şansı var. Zalgiris, Cibona’yı 68-61 yenince iki takımın da 2’şer galibiyeti bulunuyor.

Dörtlü averaj devrede...
Fenerbahçe ve Asvel’in ise 3. Son hafta Fener, Zalgiris’i, Cibona da Asvel’i ağırlayacak. Zalgiris ve Cibona kazanırsa 4 takım da 3 galibiyette olacak ve tur atlayacak iki takımı dörtlü averaj belirleyecek. 4 takımın kendi aralarında yaptığı maçlara baktığımızda Asvel -1, Cibona -1, Zalgiris -2, Fenerbahçe ise +3 averajda. Fenerbahçe 3 sayıyla yenilir, Cibona da, Asvel’i 2 sayıyla yenerse galip takımlar tur atlar, Fener ve Asvel dışarıda kalır. Eğer Asvel kazanırsa, Fenerbahçe’ye 5 sayılık mağlubiyet bile yeterli olur, Zalgiris 6 ve üzeri farkla kazanırsa Top 16’ya kalır.