Galatasaray yöneticisi Haldun Üstünel düzenlediği basın toplantısında, derbi maçta verilen cezalarla ilgili sert açıklamalarda bulundu.


Haldun Üstünel, Galatasaray Spor Kulübü olarak Pazar günü Fenerbahçe maçı öncesinde ve maç sırasında yaşanan olaylar hakkında bugüne kadar sessizliklerini koruduklarını belirtti.
Hukukun işlediği bu zaman sürecinde herhangi bir etkilenme yaratmama adına çok dikkatli hareket ettiklerini de ifade eden Üstünel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak açık ve net olarak görüldüğü gibi kamuoyu baskısı ve dışa etkenlerin etkisi altındaki TFF ve kurulları bizi hayal kırıklığına uğratmıştır. TFF ve kurulların hukuk anlayışında ve ceza uygulamalarında forma rengine göre farklılıklar oluşmaktadır.
Bizim Galatasaray olarak yenilgiye kılıf aramak gibi bir düşüncemiz yok. O gece futbol performansımız bizim ve taraftarımızın beklentilerini karşılamaktan çok uzaktı. Biz bunu biliyoruz ve bunu kendi içimizde sorguluyoruz. Ancak Pazar akşamına döndüğümüzde futbola yakışmayan görüntülerin altını çizmek istiyorum. Kadıköy'de yaşananlar, maç öncesi kavgalar ve hakemin başının yarılmasına kadar giden ciddi ve hayati tehlike içeren futbol dışı eylemler tüm Türkiye'nin gözü önünde cereyan etmiştir. Yardımcı hakemin başına dikiş atılmış, maç 10 dakika geç başlamıştır. Kurallarda ve kitapta ya da talimatlarda da belirtildiği gibi hakemin inisiyatifinde olan maçı oynatmama kararında Hakem Bünyamin Gezer'in duramamasının arkasında yatan nedeni gerçekten merak ediyoruz."


Maçın hakemi Bünyamin Gezer'in maç sonrasında bir gazeteye verdiği demeçleri de değerlendiren Üstünel, "Bünyamin Gezer maçı iptal etseydim çok şey olurdu, derken zaten maçı iptal etmesi gerektiğini ve korktuğunu açık açık itiraf etmiştir. Bünyamin Gezer'in, maç sonrasında 27 Ekim tarihli Hürriyet Gazetesi'nde bir demeci var. Bakın ne diyor. 50 bin kişi o stada gelmiş, maçı tatil etsem, binlerce insan protesto yürüyüşü yapacak ve çamlar çerçeveler inecek. Ben de şimdi buradan Bünyamin Gezer'e soruyorum. Acaba oyuna devam kararı verirken etkilendiğiniz 50 bin kişiden, maç içindeki kararlarınızı verirken de etkilendiniz mi?
Yine Gezer'in sözlerine bakalım. Soru yöneltiliyor: Hakeme gelen cisim? Gezer'in cevabı: Müferiten yapıldı. Çünkü bizi etkileyen olumsuz şart yoktu, bize küfür edilse, bize yönelik bir eylem olsa tamam. Gezer'in burada da düşünceleri çok açık. Maçı hakemi küfür sadece kendisine edilirse küfürden sayıyor" diye konuştu.


Daha sonra Kadıköy'de yaşanan olaylara değinen Üstünel, "Maç öncesinde taraftarını selamlamaya giden futbolcularımıza durduk yerde yapılan saldırı, özellikle kaptanımıza bilinçli şekilde yapılan taciz ve atılan yumruklar, küfür, yabancı madde yağmuru, futbolculara atılan içi su dolu balonlar. Keita'nın gözüne çıkmasına ramak kalan yaralanması, hakemin başına gelen yabancı cisim ve atılan dikiş, yapılan tıbbi müdahale... Ayrıca küfür konusunda altını çizmek istediğim bir nokta var. Kaptanımız Arda'ya 55 bin kişi toplu halde küfür ediyor. Fenerbahçeli hiçbir yönetici müdahale etmiyor, sessiz kalıyor"
Bir önemli konu da şu: Maç öncesi hakemin yaralanması, dikiş atılan kafası ile maça çıkması ve tüm bunlara rağmen maçın oynatılması, Bünyamin Gezer'in Türk futbolunda milat olacak bir kararı vermesine engel olmuştur. Tür futbolu için büyük bir fırsat kaçmıştır. Yıllar önce bu fırsatı merdiven boşluklarını doldurduğumuz için kaçırdığımızı iddia edenlerin bugün sessizliğin anlamakta güçlük çekiyorum."


Galatasaraylı taraftarlara da seslenen Haldun Üstünel, "Tüm Galatasaraylılarla seslenmek istiyorum. Bugüne kadar olan başarılarımızın kanıtları müzemizde var. Bu sezon sonunda kupalar yine müzemizde olacak. Hayal kurmak, hayalperestlik ve vaat yok. Bizde gerçek var. 18. şampiyonluk kupası Mayıs ayında Galatasaray'ın müzesinde olacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. O kupa Ali Sami Yen'de havaya kalkacak. Galatasaray'a gönül verenler rahat olsun. Galatasaray taraftarı iyi gün dostu değildir. Galatasaray taraftarı takımını her koşulda destekler. Pazar günü de büyük Galatasaray taraftarını takımımızı desteklemek üzere Ali Sami Yen'e bekliyoruz. Her koltukta inanmış, armasına gönül vermiş Galatasaraylıları görmek istiyoruz" diyerek konuşmasını bitirdi.