ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde bir "lobiler savaşı" yaşandığı, bundan sonraki "savaşın" 11 Mart'ta benzer bir tasarının görüşüleceği İsveç Parlamentosu'na kayacağı kaydedildi.

Bu arada, İsveç'in en büyük partisi, muhalefetteki sosyal demokrat partisinin tasarıyı desteklediği ve Ermeniler tarafından bilgilendirildiği de belirtildi.

Ermenistan'ın milliyetçi Daşnak Partisi Politbüro üyesi Armen Rustamyan, Erivan'da düzenlediği basın toplantısında "soykırım tasarısı"nı kabul eden, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde "lobiler savaşı"nın yaşandığını, benzer bir "savaş"ın önümüzdeki günlerde İsveç Parlamentosu'nda da yaşanacağını öne sürdü.

Tasarıya karşı söz alan Dış İlişkiler Komitesi üyelerinin, Türk-Ermeni normalleşme sürecine zarar vermek istemediklerini söylediklerine işaret eden Rustamyan, "lobiler savaşının Türk-Ermeni protokollerinin içerdiği tehlikeleri ortaya koyduğu"nu iddia etti.

"PARA YÖNTEMİNE DE BAŞVURULMUŞ OLABİLİR" İDDİASI
"Lobiler savaşı"nda ikna faktörüne ek olarak "para" yöntemine başvurulduğu iddiasını da ortaya atan Rustamyan, "Belirleyici anda, karşı oyların üstün geldiği sırada Ermen lobisi, son dört Kongre üyelerinin oylarını sağlamak için çok büyük çabalar yaptı" dedi.

"TÜRKLERİN İSVEÇ'TE DE KOZLARI VAR"
Benzer bir mücadelenin 11 Mart'ta, "soykırım" tasarısının ele alınacağı İsveç Parlamentosu'nda da beklendiğini de söyleyen Rustamyan, merkez sağ koalisyonun yönettiği İsveç'in en büyük partisi olan muhalefetteki sosyal demokrat partisinin tasarıyı desteklediğini belirterek şöyle devam etti:

"Sadece İsveçli parti ile müzakere etmiyoruz. Ön toplantılar yaptık. Ben bizzat, onların Prag'daki temsilcisi ile görüştüm. Onların detaylara ihtiyaçları vardı. Gerekli materyalleri sağladık. Süreci dikkatli izliyoruz ve tasarının geçmesi için gereken her şey yaparız. Aynı mücadele orada da bekleniyor. Türklerin orada da baskı oluşturabilecek kozları var ve aynı mücadele birkaç gün içerisinde İsveç Parlamentosu'na kayacak."