F.A. Premier League Football Manager 2000
Merhaba arkadaşlar,
Bu ilk yazım olduğu için nasıl bir giriş yapacağımı düşünüp durdum ve en iyisinin sizlere derdimi anlatarak olacağı kanısına vardım. Ve bir an önce oyunumuzun açıklamasına geçmek istiyorum çünkü her an içeriden annem gelip "Sen yine mi bilgisayar başındasın, senin hiç ödevin, dersin yok mu?" sorusuna maruz kalmak istemiyorum. Ve işte hal böyleyken;

İlk önce size oyunumuzun 99'undan bahsetmek istiyorum. Çok karışık bir ana menü, kolay biçimde herşeyin anlaşılamayacağı bir ortam ve inanılmaz bir gerçekçilik. Düşününce gerçekçi olmasının hiç bir kötülüğü yokmuş gibi görünüyor ama var. Her tribünün fiyatlarının ayarlanmasından tutun da 100 Sterlin'in hesabını yapan futbolculara kadar ki görmeyin gitsin. Evet bunlar şaka değil arkadaşlar. Oyunun 99 versiyonu bence çok kötü sayılmazdı ama o altın değerinki zamanınızı harcamaya da değmezdi. Ve gelelim 2000 versiyonuna. Bu oyunu sırf burada incelemesini yazmak için aldım. Ee ne de olsa öncelikli olarak menajerlik oyunlarını yazıyoruz.

Neyse; oyunu ilk açtığımda izlediğim giriş görüntüleri insanı gerçekten çok farklı bir havaya sokuyor ve orada gördüğümüz, topa basarak dönüp rakibin bacak arasına (beşlik) salınan top, oyuncunun şevkini bin kat daha arttırıyor ama herşey bence buraya kadar. İdare edebilir diyeceğim bir ana menü ve ara menüler var oyunda.

Takımımızı seçtikten sonra; burada birşey eklemek istiyorum, oyuna İtalyan, İspanyol, Alman ligleri dahil bir sürü kaliteli ligin eklenip beğeniye sunulması gerçekten çok güzel. Takımımızı seçtik ve oyuna girdik diyelim. Burada öncelikle kadro işleri ile ilgileniyoruz. Ve bundan sonra oyunda nelerin olduğunu, neler yapabileceğimizi maddeler halinde açıklamak istiyorum. (Ee ne de olsa ana-baba korkusu)

Kadro işlerinde; kadromuzu ayrıntılı bir şekilde inceleme ve ayarlama imkanına sahibiz, futbolcularımızın tüm özellikleri ayrıntılı bir şekilde veriliyor bize. Futbolcularımızın saha içindeki normal görevleri dışında istediğimiz özel hareket ve taktiklerini de ayarlayabilmemiz, takım olarak da saha içi taktiklerini ayrıntılı bir şekilde ayarlamamız mümkün. Antrenmanları bile ayrıntılı bir şekilde ayarlıyoruz!

Gelelim transfere; klüpleri dahil futbolcularında 100 Sterlin’in hesabını yapması çok sinir bozucu bir özellik. Bir futbolcuyu almak istediğinizde bir aydan önce almanız gibi bir ihtimali çok zor görüyorum tabii çok paranız yoksa. Aradığınız futbolcuyu bulmakta büyük bir zorluk diyebilirim. Scout denen adam bir oraya bir buraya gidemiyor. Dört futbolcuyu incelemek 3-4 haftayı bulabiliyor.

Ve koçluk bölümünde size anlatmam gereken şeyler bunlar, bir de oyunun Business tarafı var, burada ise sahanıza konuk olan takımın taraftarlarına vereceğiniz tribünleri, maç fiyatlarını, sezonluk kartların fiyat ve adetlerini, stadınıza yapacağınız büfe, cafe, restaurant, otoparkları bile inanılmaz bir özenle ayarlayabiliyoruz. Asıl önemlilerini sona sakladım, tribünlerinizin kapasitesi-şekli, sahanızın iyi olması için tüm mevsimlere yönelik önlemler dahi alabiliyorsunuz. Tabii ki Business bölümünün önemli olan tarafı kulübün gelir-giderlerini görebilmemiz vs ama bunların zaten anlatılacak bir tarafı yok.