İncelememize geçmeden önce Tekken tarihinden kısaca bahsetmek istiyorum. Tekken serisinin ilk oyununun karşımıza bundan tam 10 yıl önce çıkmıştı. Tekken’in çıkışıyla, 3-boyutlu dövüş oyunlarının temelleri atıldı. Arcade’de sağladığı başarıyı Playstation`da sürdüren Tekken, önce Tekken 2 onun da hemen ardından Tekken 3`le sıkı fanatikleri olan bir dövüş oyunu serisine imza attı. Tekken 3 o dönemde en çok tutulan dövüş oyunu oldu. Ardından Playstation2 ile birlikte Tekken Tag Tournament karşımıza çıktı. PS2`nin grafiksel gücünü başarılı bir şekilde gösterirken, oyun açısından da başka bir yeniliği, iki kişiyle dövüşme olanağını sunuyordu bize. Bu oyunun sağladığı başarıdan sonra NAMCO Tekken 4 çıkardı.


Fakat bu oyun diğer Tekken oyunlarının aksine, Tekken fanları için bir hayal kırıklığı oldu ve bu seriye gölge düşürdü. Bunun nedeni oyunun oynanabilirliğinin öncekilere göre bir hayli düşmesi ve oyunun sıkı bir dövüş yerine düşmanı bir köşeye sıkıştırıp dövmeye odaklı olmasıydı. Kamera açılarının yetersizliği, grafiklerdeki değişiklikler de Tekken 4’ün oynanabilirliğinin düşmesinin sebepleri arasındaydı. Bu hayal kırıklığının ardından, Tekken`i yeniden eski parıltısına kavuşturacak bir devam oyununa ihtiyaç olduğu kesindi. Ve şimdi NAMCO, Tekken efsanesinin 10. yılında bizlere Tekken 5`i sundu! Peki bu oyun nasıl? Tatmin edici mi?

Serinin diğer oyunlarına göre bir gelişme kaydetti mi? Bu soruların yanıtı oldukça olumlu! Tekken 5 yeniden zirvede olmayı başardı diyebiliriz. Ama siz bir kararınızı vermeden önce gelin oyunu her yönüyle masaya yatırıp, inceleyelim. Oyuna Giriş & Konu:Oyunun açılış videosu kesinlikle göz alıcı. NAMCO hareketli bir müzik eşliğinde oldukça kaliteli bir video hazırlamış. Videoda "Heihachi Mishima is dead." yazısıyla karşı karşıya kalıyoruz ve böylece oyunun Heihachi`nin ölümünden sonrasını konu aldığını anlıyoruz. Karakterler:Oyunda 3 tane yepyeni karakterimiz var. Bu karakterlerin gerek dövüş stili olarak, gerekse görünüş olarak eski karakterlerden farklı olması mutlu edici. Yeni karakterler kim derseniz: Asuka Kazama, Feng Wei ve Raven. Asuka, soyadından da anlayacağınız gibi Kazama ailesinin bir üyesi. Dövüş stili çok çok az Jun`u andırsa da kendine has pek çok hareketi var. Feng Wei görünüşünden de anlayabileceğiniz gibi uzakdoğu dövüş sanatında usta birisi.

Raven ise sert ve sıkı vuruşları olan güçlü, karizmatik bir ajan. Raven, Blade`e görünüş itibariyle bir hayli benzediği için pek çok Tekkenci tarafından daha ilk bakışta favori olarak seçilmeyi başarıyor. Tekken 5’te bu zamana kadar bize eşlik eden bir sürü eski karakter de bizimle.

Tek tek saymak gerekirse: Bruce, Anna Williams, Jin Kazama, Lee Chaolan, Ling Xiaoyu, Bryan Fury, Kuma, Panda, Nina Williams, Paul Phoenix, Yoshimitsu, Steve Fox, Craig Marduk, Christie Monteiro, Eddy, Hwoarang, Kazuya Mishima, King, Marshall Law, Julia Chang, Jack-5, Lei Wulong, Roger Jr., Wang, Ganryu, Devil Jin, Mokujin, Heihachi ve Jinpachi. Gördüğünüz gibi Tekken 4`de daralmış gözüken karakter yelpazesi Tekken 5`te tamamen genişleyerek karşımıza çıkıyor. Böylece, 30`dan fazla karakterle muhteşem bir dövüş oyunu deneyimi sunuyor bize Tekken 5... Oyun Modları:Videonun ardından güzel görünen bir ana-menu karşımıza çıkıyor. Oyundaki modlarımız: Story Battle, Arcade Battle, Time Attack, VS Battle, Team Battle, Survival, Practice, Theatre, Devil Within ve Customize. Bu modlara kısaca değinmek gerekirse: “Story Battle” modunda bir karakter seçiyorsunuz ve anime tarzı çizimler eşliğinde onun hikayesinin ufak bir özeti geliyor karşınıza. Hemen dövüşe başlıyorsunuz. Karşınıza gelen tüm düşmanları devirdiğiniz taktirde Tekken`in alışılagelmiş karaktere özel videosunu izliyorsunuz.


Bu videolar her zaman olduğu gibi mükemmel. Tekken 5, “Arcade Battle” modunda bize her zamanki arcade tadını sunarken, “VS”, “Team Battle” modlarında ise bir arkadaşınızla birer karakter seçip, karşılıklı kapışabiliyorsunuz. Bunlar dışında “Time Attack” modunda zamana karşı yarışıyor, “Survival Mode”da düşmanlar karşısında ayakta kalmaya çalışırken, “Practice” modunda tuş kombinasyonlarını öğrenebiliyorsunuz. Asıl yenilikleri içeren “Devil Within”, “Theatre” ve “Customize” modlarına ise şimdi değineceğim. Yeni Seçenekler:Oyuna gelen en ilginç yenilik artık yaptığınız her dövüşten sonra belli miktarda "Fight Money" kazanıyor olmanız. Bu kazandığınız para sayesinde kilitli olan karakterleri açabiliyor, dahası oyundaki bir diğer yenilik olan "Character Customize" özelliğini kullanabiliyorsunuz.

Bu sayede oyundaki karakterinize ekstra kıyafetler alıp, onu istediğiniz gibi dizayn edebiliyorsunuz. Kıyafetlerinin rengini değiştirebiliyor, gözlük, şapka, bere gibi değişik aksesuarlar ekleyebiliyorsunuz. Her karakterin kendine has bir tarzı olduğu için, her karakterin farklı aksesuarları ve kıyafetleri var. Bu özellikler de oyunun oynanabilirlik süresinin uzamasına yardımcı oluyor. Tüm Tekken`lerde olduğu gibi, Tekken 5`te de bazı yeni mini-oyunlar mevcut. İlk andan itibaren ana ekranda karşımıza çıkan "Devil Within" modu da bunlardan bir tanesi. Bu modda Jin Kazama`yı mini bir action/adventure oyununda yönetiyoruz. Bu oyunda da yenilikler mevcut. "Tekken Force"taki kısıtlanmış yönlendirme "Devil Within"de söz konusu değil. İlk defa karakterimizi istediğimiz gibi serbestçe yönetebiliyoruz. Etraftaki kutuları vs. kırabiliyor, kapıları vurarak açabiliyor, bulunduğumuz mekanda ilerlemek için değişik yollar arıyoruz. Karakterimizi rahatça yönetmemiz iyi olmuş ancak bu moddaki mekanlar üzerinde fazla uğraşıldığı söylenemez. NAMCO bu modu bir action/adventure olarak adlandırdığına göre biraz daha gelişmiş bir mod bekleyebiliyorsunuz. Ama “Devil Within”in sadece bir ekstra mod olduğunu düşünürseniz bu Tekken 5 için bir kayıp değil. Ayrıca “Devil Within” modunu bitirerek yeni özelliklere kavuşabiliyorsunuz, Devil Jin karakterinin açılması da bunlardan biri. Tekken 5`in bize sunduğu bir diğer güzellik de "Arcade History" modu.