Türk oyun yapım dünyasının kazanmış olduğu hareketlilik, en son Pusu ile ivme kazanmış ve bu işi gönül verme fikrinde olan birçok oyun sever için de ilham kaynağı olmuştu. Aksiyon olarak, Pusu’dan sonra üzerinde hummalı bir çalışma yürütülen bir diğer yapım da Kabus 22’ydi. Konusu, geçtiği mekânlar ve içereceği karakterler hakkında bilgiler verildikçe, herkesin merak katsayısı da yükseliyordu. Nitekim uzun bir bekleyişin ardından, Son Işık stüdyoları, bizleri Kabus 22 ile buluşturdular. Tür olarak gerilim / aksiyon şeklinde harmanlanmış ve Resident Evil’dan da esintiler sunmaktaydı. Ancak şunu söyleyebiliriz ki, yapımcı tüm arkadaşlar gerçekten çok önemli bir işin altına imza atmışlardı ve Kabus 22 kesinlikle önemli bir başarıya imza atma konusunda çok önemli bir adaydı. Oynadıkça bizi meraka iten öğeler, uğraştıran bulmacalar ve yer yer yükselen aksiyon ile birlikte Kabus 22’yi sonuna kadar sindire sindire oynamıştık. Son Işık, parlak bir ışık saçmıştı bizlere…

Tümevarım

Hikaye, oyun sırasında ilerledikçe daha değişik sürprizleri de bizlere göstererek dallanıp budaklanıyordu ancak temel şu şekildeydi; amaçları uğruna kendini lider olmaya adamış olan birisi, oldukça fazla sayıda insanı, kendi inançlarına ve vaatlerine inandırarak tarafına çeker. Genelde din üzerine kurulu olan bu inançlar, ona inananlar ve inanmayanlar arasında sıcak savaşların başlamasına yol açar. 2002 yılına gelindiğinde Dünya 22 bölgeye ayrılır ve her bölge bu lidere karşı kendilerini korumak için havariler belirler. Kabus 22, 22. bölgenin başkenti olan İstanbul’da cereyan ediyor. Burayı korumakla görevli olan kişinin adı Demir’dir ve kendisi de oyunda yönetebileceğimiz karakterlerimizden bir tanesi. Hem çevrede terör estiren yaratıklara karşı, hem de kendilerine Madun denilen, insan – yaratık karışımı bir canlı oluşuma karşı mücadele etmemiz gerekmektedir.

Kabus 22’de yönetebileceğimiz 3 karakter bulunuyor. Bunlardan Demir ve Ebru emniyet memurları ve onlarla oynadığımız bölümlerde aksiyonun yanında bulmaca çözme konusunda da bol bol uğraşacağız. Bir diğer karakterimiz olan İnzar ise, oyunun ilerleyen bölümlerinde karşımıza çıkacak ve onu da kontrol etme şansına sahip olacağız. Doğa üstü güçlere sahip olan İnzar ile, düşmanlarımıza çeşitli büyüler yapabileceğiz. Onu oynadığımız zamanlarda bulmaca namına herhangi bir şey olmayacak. Direkt aksiyona dalacağız ve yapabileceğimiz çeşitli combo’lar ile yaratık öldürmenin tadını çıkartabileceğiz.

Grafiksel olarak Kabus 22, ortalamanın üzerinde. Daha doğrusu bir gerilim / aksiyon için yeterli derecede grafikler içeriyor. Karakter animasyonları ve çevre detayları göze güzel gözüküyorlar. Bunun dışında, üzerinde işlem yapabileceğimiz ya da Inventory’mize alabileceğimiz tüm nesneler parlak olarak gözüküyorlar. İnzar’ın dövüşler sırasında gerçekleştirebildiği combo’lar göze güzel gözükecek biçimde anime edilmişler. Yalnız kamera açıları konusunun altını koyu koyu çizmek isterim. Gerçekten birçok önemli yabancı yapımdan bile daha harika biçimde kurgulanmış kamera açıları bulunuyor ve bu sayede kontrol konusunda hiçbir zorluk çekmiyor. İşlem yapabileceğimiz ya da hareket edebileceğimiz bölgelere göre mantıklı şekilde değişen kamera açıları bize son derece kolaylık sağlıyor ve bizden fazla fazla artı puan kazanıyorlar. Kontrol konusundaki bir diğer kolaylığı da tuş kombinasyonlarının azlığı sağlıyor, alışmak son derece basit ve bu konuda kimsenin sıkıntı çekeceğini zannetmiyoruz.