Cossacks oyununu herkes hatırlar. Eğlenceli bir strateji oynuydu. O oyunun yapımcıları, değişik bir stratejiye daha imza attılar ve ortaya American Conquest'i çıkardılar. Oyun Coccacks motorunu kullanıyor. Ama emin olun ki ondan daha başarılı ve daha kapsamlı. Hatta daha eğlenceli bile denebilir. Genel havası aynı, görünüşü bile oldukça benziyor denebilir. Ama iş oynamaya ve detaya gelince, birazdan detaylarıyla bahsedeceğim oyun daha iyi.

Oyun 15. yy zamanlarında geçmekte. Amerikanın kolonize edildiği zamanlarda yani. Bu nedenle çok çeşitli uygarlıkları da kontrol edebiliyoruz. Bunlar arasında İngiltere, İspanya, Fransa, Mayalar, Astekler, İnkalar falan var. Daha değişik ve fazla bilinmeyen kabileleri de kontrol etmeniz mümkün ama bunlar pek oyuna ağırlığını koyamayan kabileler. Fazla değinilmeden es geçilmişler yani anlayacağınız. Asıl önemli olaylar önemli ülkelerin savaşlarında oluyor. Oyunun tek kişilik görevleri acaip çeşitli. O zaman olayların hemen hemen hepsini oynayabiliyorsunuz. İstediğiniz ülkeyi seçerek kronolojik sıraya göre tarihi yeniden yazabiliyorsunuz. Gerçekçilik ve tarihin akışını değiştirme fikrini sevenler için ideal bir oyun.

Bu tür oyunlarda, bilirsiniz ki, birazcık da oyuncuya tarih dersleri verilir. Bu oyunda da aynı şekilde her bölümün başında oyuncuya o bölüm hakkında gerçek belgelere dayanan bilgiler veriliyor. Bunları okumanız hem bölümler için yararlı hem de genel kültür olarak işinize yarayabilir. Ben normalde böyle uzun yazıları okumam ama bu oyundaki bazı bölümlerde anlatılanlar ilgimi çekti, itiraf ediyorum. Ayrıca oyunun başında size görevlerinizden bahsediliyor. Ama fazla da detay verilmiyor. Bunun sebebini anlamış değilim. Mesela bir bölümde sizden altın toplamanız gerektiğinden bahsediliyor ama bunun miktarı söylenmiyor. Siz de ezbere kaynak toplama işine giriyorsunuz ve bir anda, hatta beklemediğiniz bir anda bölümün bittiğini görüyorsunuz. Bu her görev için böyle değil ama çoğunluk görevlerde bir belirsizlik alıp başını gidiyor. Bu da sizi tedirgin ediyor, oyunu oynarken rahat olamıyorsunuz. Herşeyin belli olması, daha rahat bir kafayla strateji belirlemek oyunu kazanmak için çok önemli.

Oyundaki görevler oldukça çeşitli. Öncelikle oyunun bir gerçek zamanlı strateji olduğunu unutmamamız gerekiyor. Bu nedenle de bize verilen görevler genelde base kurup düşmanı yok etmek, belirli bir yeri bir süre korumak falan gibi oluyor. Bir de bazı önemli kişilere eskortluk etmemiz söyleniyor. Bu görevler alışılmış görevler bildiğimiz gibi. Ama bu oyunda daha değişik görevlerimiz de oluyor. Mesela sadece askerler veriliyor bize ve ardından da altın toplamamız isteniyor. Mecburen elimizdeki askerleri kullanarak köleler ele geçirmek zorunda kalıyoruz ve ardından da ele geçirdiğimiz köleler üzerinden kazandığımız paralar ile askerlere silah alıyoruz. Yeni askerler de cabası tabi. Böyle dolaylı yollardan yapılması gereken görevler de oluyor. Genelde görevler sıkıcı değil. Yapılması zor işler verilmiyor asla. Zaten bir görevi bitirmek de en fazla 30 dakika gibi bir zaman alıyor. En kolay zorluk seviyesinde oynamamanızı tavsiye ederim ben. Çünkü o zaman oyun gereğinden fazla kolay oluyor. Sanki kendi başınıza skirmish oynuyormuş hissine kapılabilirsiniz.

Oyundaki binalar ve birimler de oldukça fazla çeşitli. Bir kere her ulusun kendine has birimleri ve binaları var. Her ülkenin ürettiği birimler de birbirlerinden tamamen farklılar. Doğal olarak Avrupa ülkeleri diğerlerinden teknolojik olarak daha iyiler. Amerika'da yaşayan kabilelerin teknolojisi ne kadar olabilir ki zaten. Ama bu olay güzel dengelenmiş. Avrupa daha yavaş asker üretiyor ve oldukça pahalı oluyor askerleri. Ama diğer kabileler hızla çoğalabiliyorlar ve askerleri daha ucuz. Diğerleri 2-3 adamda bir direniş sağlayabiliyorlarsa, kabileler 4-5 adam ile aynı sürede aynı direnişi sağlayabiliyorlar. Böylece grupların güçleri eşit oluyor. Sadece kabile tarafının nüfusu daha fazla oluyor. Bu mantıklı bir dengelenme. Avrupa tarafında, gittikçe gelişen barutlu silahlar olurken, kabile tarafında mızrakçılar ve okçular falan oluyor. Bunlar fazla gelişmiyorlar. Ama hemen hemen aynı etkiyi sağlayabiliyorlar.