Efsane yine bizlerle, hem de yepyeni oyun motoru, teknolojileri, din unsuru, yeni dünya harikaları ve daha pek çok yenilikleriyle. Civilization serisi hiç bu kadar gerçekçi ve ayrıntılı olmamıştı. Oyun bağımlılık yaratabilir ve sosyal hayatınızı etkileyebilir bizden söylemesi. Tabii sosyal hayatı boş verip bu mükemmel dünyaya adım atmak da ayrı bir seçenek. Karar sizin...

Civilization ile tanışmamız 1991 yılıdır. Disket döneminin belki de en farklı, en güzel stratejisiydi Civilization. Sid Meier o zamana kadar yine çok ses getiren Pirates! ve Railroad Tycoon gibi oyunların mimarı olmuştu. Bu oyunlarda birbirinden eğlenceli, farklı ve sürükleyiciydi. Ne var ki Civizilation oyuncular arasında ayrı bir yere sahiptir. O zamana kadar bu kadar iyi turn based (sıra tabanlı) strateji oyunu çıkmaması mı yada Civ'in çok yeni bir konsept üzerene kurulu olmasımı bilinmez, oyun hem çok popüler oldu hem de oyun tarihinde yepyeni bir çığır açtı. O zamanlarda real time (gerçek zamanlı) strateji örnekleri ya çok vasat oyunlardı ya da yeterince oyuncuya hitap etmiyorlardı. 92'de Dune, 93'de Stronghold, 95'te Command & Conquer real time stratejiyi altın çağına doğru sokarken Civ yavaş yavaş unutuluyor ve eskiyordu.

Sid Meier ve proje baş sorumlusu Brian Reynolds Civ'i yenilemek için geç kalmadılar. 1996'da Civ 2, Hasbro ve MicroProse etiketi altında piyasaya çıktı. Civilization 2'de göze çarpan yeniliklerden biri kamera açısıydı. Kuşbakışı görüntü izometrik bir açıya geçmişti. Grafiklerin geliştirilmesi, yeni ünite ve dünya harikaları, yeni teknolojiler oyuna hatırı sayılır bir gerçekçilik sağlamıştı. Danışmanlarımızın video görüntüleriyle bize bilgiler sunması (tabii cd hala cd rom'un içindeyse) çok güzel bir detaydı. Birçoğumuz bilmeyiz Civizilation 2'nin birçok yeniliğini ve tasarımına Brian Reynolds önderlik etmiştir. Civ 2, Civ 1'in başarısını katlayarak devam ettirdi. Civizilation 2'nin çoklu oyunu (multiplayer) destekleyen ek paketi Civizilation 2 Multiplayer Gold Edition'da bir sene sonra piyasadaydı. Oyuncular bu güzel oyunu multiplayer olarak oynayabildiler. Civizilation'nın elde ettiği başarılar diğer firmalarıda harekete geçirdi.

Activision Civizilation: Call to power'ı Mart 99'da, Hasbro ve MicroProse ise Temmuz 99'da Civizilation 2: Test of Time'ı piyasaya sunmuşlardı. Bu iki oyunun temel özelliği ne Sid Meier'in ne de Brian Reynolds'ın projelerde görev almamasıydı. Peki bu oyunlar ne gibi bir başarı sağladı dersiniz... Tabii ki kocaman bir hiç. Böylelikle anlaşıldı ki Sid Meier olmadan efsane ancak vasat hatta kötü bir oyun olarak kalıyor. 1999 yılı sadece kötü Civ taklitlerinin yılı değildi. Bu yıl Sid Meier önderliği ve Brian Reynolds proje baş sorumluluğunda Alpha Centauri'yi çıkardılar. Oyun Electronic Arts ve Firaxis çatısı altında oyuncuyla buluşmuştu. Alpha Centauri'yi'nin konusu Civ'den de bildiğimiz Alpha Centauri gezegenine yapılan yolculuk ve bu yolculuk sırasında gemide çıkan iç çatışmalar sonucu, gezegene 7 farklı düşünce ve felsefede topluluğun ayrı ayrı koloni kurma çabalarıydı. Bu oyunda çok büyük başarı sağladı birçok yeniliğiyle turn based (sıra tabanlı) stratejiye yeni bir soluk getirdi.