Bilim kurgu tabanlı RPG oyunlarını kaçınız severler bilmiyorum ama son zamanlarda bu tarz RPG oyunları görmek oldukça zorlaştı. Artık oyunlardaki zaman geriye alındı. Ya 2. dünya savaşı ya da kadim zamanlar konu alınıyor artık. Çok nadir gelecekle veya alternatif bir evren ile ilgili oyunlar yapılmakta. Dreamcatcher tarafından hayata geçirilen Harbinger, bu nadir rastlanılan oyunlardan birisi. Diablo gibi izometrik görüş açısından oynanan ve ufak bir direniş çabasında olan bir karakteri yönlendiriyorsunuz.

Oyun oldukça basit tasarlanmış. Harbinger adındaki köle gemisinde geçiyor bütün oyun. Burada sağda solda bulacağınız outcast'ler ile alakalarınız oluyor. Ufak bir takımınız oluyor ve amacınız da sağ kalmak. Başka bir olayı yok. Oyun esnasında bir fırtınadan bahsediliyor, bir zaman sınırlaması ile sizi daraltmak istemişler ama aslında oyunda böyle birşey yok. Sadece karakterin söylediklerinden bunları anlıyorsunuz.

Oyunda 3 farklı karakter var. Human, Gladiator ve Culibine. Bunlar görünüşte farklı olsalar da, oyun içi dengenin düzensiz olmasından dolayı pratikte pek bir farklılık gösteremiyorlar. Sadece kullandıkları araç gereçler birazcık fark ediyor o kadar. Ama hangisini seçerseniz seçin, genelde aynı tür saldırı şekillerini kullanmak zorunda kalacaksınız. Oyunun konusu ve esas görevler temelde aynı olmakla birlikte akışı üç karakter için de farklı tasarlanmış.

Oyunun pek fazla zevkli bir yanı yok aslına bakarsanız. RPG elementleri içerse bile aslında bunu hayata geçirmek için hiçbirşeye rastlamıyorsunuz. Bir kere oyunda sadece koşmak zorunda kalıyorsunuz. Çünkü asla bir düşmana yaklaşıp tekme tokat giremiyorsunuz. Her zaman size ateş edildiğinde kaçmanız gerekiyor, sağa sola zıplayarak da lazerlerden kurtulmanız. bazen zaman buldukça karşılık verebiliyorsunuz ama genelde koşmaktan başka birşey yapmanız gerekmiyor. Bu da oyunu bir hayli sıkıcı yapıyor ki, ben direk ilk bölüm bitmeden kapatmak zorunda kaldım oyunu.

Oyunda aslında çok yaratık çeşidi varmış gibi görüyorsunuz ama değil. Bir yaratığın 3-4 değişik silahlı versiyonları var ve bazen de değişik renklerde olabiliyorlar. Bu da hep aynı yaratıklarla savaştığınız anlamına geliyor. Basit bir hile ile size çok yaratık varmış gibi göstermişler. Ayrıca kullandığınız silahlar da oyuna birşey katmamış. Hepsi birbirinin hemen hemen aynı. Zaten her karakter kendine özgü silahlar kullandığından, her gördüğünüz silahı da kullanamıyorsunuz. Bu kendine özgü silah kullanma olayını da abarttıklarından, karakterlere silah beğendirmek eziyet halini alıyor. Dükkanlarda da pek birşey satılmadığından, sağlık çantası alıp oradan toz oluyorsunuz. Zaten genelde yerde bulacağınız silahlar, dükkanda satılanlardan daha kaliteli oluyor.

Grafik ve ses olarak da oyun beklenileni tam olarak veremiyor. 2D tasarlanmış bir oyun için bile detaysız zemin ve karakter tasarımları ile karşılaşıyorsunuz. Karakterler bazen frame atlayabiliyorlar. Hatta ekranda 6-7 tane karakter aynı anda gösterildiği zaman oyunda yavaşlama olabiliyor. Bu da yanlış mühendislerin oyunun yapımında kullanılması anlamına geliyor ki, böyle bir oyun için de fazla para harcandığını düşünmüyorum. Ses olarak oyunda birşey duyamadım ben. Bazen tiz bir müzik geldi kulağıma ama daha anlamaya çalışmadan ortadan kayboluverdi. Ses efektleri de yetersiz. Karakterlerin ilk cümleleri hariç diğer konuşmalar seslendirilmemişler. Silah efektleri ve diğer ses efektleri de gayet yetersiz şekildeler.

Oyunun sistem ihtiyacı aslında az olması gerekirken, anlayamadığım bir sorun sebebiyle bazı sistemlerde oldukça yavaşlamakta. Zaten grafik ayarlarında da, sadece yüksek detay veya tam tersini seçmenize izin verilmiş. Başka bir ayar yok. Bunu kapatsanız bile performansda artış veya azalma olmuyor.

Bu oyunu önerip önermemek konusunda kararsızım arkadaşlar. Çünkü beğenen de olabilir beğenmeyen de (nitekim Nejat baya bir vakit geçirmiş oyunla ve "Diablo'nun uzay gemisinde geçeni" diyor). Bence buna para verene kadar daha nice oyunlar var sizi ekran karşısına çivileyecek. Ama uslanmaz, arlanmaz bir RPG fanatiği iseniz oyunu alıp oynayın, hadi bakalım :)