Ne zamandır bir konsol-pc savaşı sürüyordu ve bu savaşta kullanılan en büyük silah da futbol oyunlarıydı. Nedendir bilinmez, PC için hiç eğlenceli ve gerçekçi futbol oyunları yapılamıyordu. Ama konsollarda oldukça iyi, gerçekçi ve zor fotbul oyunları vardır. Bunlar Konami oyunları biliyorsunuz. Konami, konsol oyunlarını teker teker PC'ye uyarlama gibi bir işe girişmişti daha önce. Şimdi sıra, meşhur futbol oyunu ISS'e geldi. Artık, PC sahipleri de ISS keyfine varacak. Mı?

2 CD olarak gelen bir futbol oyunu, 1.2Gb gibi bir yer kaplıyor diskinizde. Fazla biryer değil aslında. Oyunda en fazla yeri şüphesiz konuşmalar ve müzikler alıyordur. Ama yine de kapladığı alana göre iyi bir oyun. Oyunun girişi oldukça iyi, sağlam bir müzik ile değişik bir video görüntü. Mpeg formatında olması da ilginç. Oyunun menüsü, fazla kalabalık değil. Tekli oyun, alıştırma, şampiyonluk maçları gibi seçenekleriniz var. Ayarla bölümünde hiçbirşey yok. Sadece otomatik kaydetme ve spiker özelliklerini açıp kapatabiliyorsunuz. Çözünürlük gibi ayarlar veya grafik kalitesi ayarları maalesef oyunda bulunmuyor. Zaten oyunun çıkış haberinin yorumlarında, oyunun grafiklerinin çok kötü olduğundan bahsediliyordu. Ama yanılıyorsunuz.

Oyun konsoldaki ISS ile hemen hemen aynı. Öncelikle çok gerçekçi. FIFA ile karşılaştırmak ne kadar doğru bilmiyorum ama ilk baştan şunu söyleyeyim, oyun FIFA'dan daha gerçekçi ve daha iyi görünmekte. Karakterlerin hareketleri çok gerçekçi. En kolay modda bile çok zorlanabiliyorsunuz. Stadyum dışında herşey çok kaliteli yapılmış. Çok kaliteli derken, bu çıta konsola göre ayarlanırsa iyi olur. Yani oyun bir PC için süper değil ama bir konsol için harika duruyor. Zaten oyunun menülerinden müsabakalarına kadar heryeri konsoldan esintiler taşıyor.

Kontroller oldukça karışık. İlk olarak tuşların ayarlanamayacağından korkmuştum, çünkü böyle bir ayar yoktu ama sonra maça başlarken tuş ayarlarının bana sunulduğunu gördüm. Pas, şut, havadan pas, koşu yoluna atma, koşma, aksiyon, adam değiştirme ve falso verme tuşlarınız var. Bunları alıştığınız gibi ayarlamak isteseniz bile, klavyedeki her tuşu seçemiyorsunuz. Ben aynen FIFA gibi ayarlamak istemiştim ama "D" tuşunu bir türlü şut yapamadım. Şut, pas, havadan pas üçlüsünü bir yukarıya taşıyıp Q, W ve E yaptım ama bu sefer de oyun esnasında hep D tuşuna bastım şut çekmek için. İlk birkaç oyunda fena halde sinirim bozuldu ama zamanla alışacağımı sanıyorum. Olmadı gamepad ile oynamak daha mantıklı olabilir bu oyunu.

ISS3 genel anlamda zor bir oyun. Herşey bir anda olup bitiyor gibi. Oyun size fazla hızlı gelirse, oyun esnasındaki menüden oyunun hızını düşürebilirsiniz. Oyun yavaşken daha iyi oluyor ama fazla da abartmamak lazım. Ayrıca o menüden 3 farklı kaliteden birini seçebiliyorsunuz. İlk kalite berbat iken, 2. ve 3. oldukça iyi. 2. ile 3. arasında bir fark göremedim ama herhalde tribün falan detaysızlaşıyordur. Gerçi zaten son haddinde detaysız görünmekte.

Rakip takım güzel taktikler yapıyor ve sizi zorluyor. Orta veya zor seviyede oynarsanız, oyuna alışkın olmanıza rağmen size soğuk terler döktürüyor. Sağ veya sol kanattan atak yapılıyor genelde, orta yapıp topu kaleye yollamak en çok kullanılan taktik. Kaleci öyle süper zeki birisi değil. Birkaç ataktan sonra zayıf yönlerini keşfediyorsunuz hemen. Uzaktan şutlar için çok uğraşmanız gerekiyor. Ben hiç kaleyi tutturamadım ama benim beceriksiz olmamdan kaynaklanan bir durum olabilir :) Ayrıca ceza sahasına girerken topu alan adamın üzerinde bir tuş yanıp sönüyor. O tuşa basarsanız da kamera anında size zoom yapıyor ve süper hareketler yapabiliyorsunuz. Bu artistik çalımlar ve sağlam şutlar olabilir, artık size kalmış. Bu özellik gayet hoş ve şık.