Yine aynı şey oldu.. Deliler gibi beklediğiniz bir oyun (objektif bakıldığında) ne kadar iyi olursa olsun sizi bir türlü tatmin edemez, beklediğiniz şey her zaman için daha farklıdır. Diablo II'de de böyle olmuştu, millet bekleye bekleye dünyanın sekizinci harikası gelecek diye düşünmeye başlamıştı, neticede herkes kendine göre bir hayal kırıklığı yaşadı. Nitekim Mech 4 için de bu böyle, objektif olarak bakarsak çok iyi bir oyun ama maalesef ben biraz hayal kırıklığına uğradım.

BattleTech evreni ve Mech'ler, hayatımın ciddi bir bölümünün monitör karşısında geçmesine neden olmuştur. Bilgisayarımdan bütün formatlara inat hiç kaldırmadığım iki oyun var: Half-Life ve Mech Warrior 3. Artık çocukluğumda Voltran'ı çok fazla izlememden mi yoksa devasa savaş makinelerine hükmetmenin bilinçaltımın kanalizasyon çukurundaki bilmem hangi saplantıya hitap etmesinden mi bilemiyorum, Mech 3'ü otuz defa falan bitirmişimdir herhalde. Bu sebeple Mech 4'ü manyaklık derecesinde bir saplantıyla beklemekteydim, hatta hiç adetim olmadığı halde trailer'ı çıktığında oha mb'lik büyüklükteki filmini net'ten indirmiş, iyice havaya girmiştim. Ve en sonunda geldi işte.. Oyunun başından az önce kalktım, hatta sabah akşam deliler gibi oynamaktayım, fakat söylediğim gibi daha farklı bişey bekliyordum.

Öncelikle oyunun geçtiği BattleTech evreniyle ilgili biraz bilgi verelim: BattleTech dünyası, Fasa Interactive tarafından 1984'te masaüstü oyunu (yani AD&D gibi) olarak "yaratılmış". Oyun çok ilgi görünce, net üzerinde MUD'lar, MUSH'lar derken PC oyunu oluvermiş. Bugün BattleTech evreni ciddi bir sanayi haline gelmiş durumda, PC oyunları, masaüstü rpg'ler, biblolar, kart oyunları, VR merkezleri. Ciddi anlamda fanatik hayranları var.

Oyun 31.yy'da geçiyor, yönetim Great Houses'ın elinde, ancak Great Houses iktidar savaşları yüzünden bölünmüş durumda, üyeleri birbirleriyle savaşıyor ve çoktan tahmin ettiğiniz gibi bu savaşlar da Mech denen ve 30 ila 100 ton arasında değişen devasa savaş makineleriyle yapılıyor. Mech'leri kullanan pilotlara da MechWarrior denmekte. Hatırlarsınız belki, bir de MechCommander vardı. İkincisi de çıkmak üzere olan bu oyun rts'ydi, ama pek de iyi eleştiriler almamıştı. Her neyse, bu ufak önbilgiden sonra oyuna dönelim.

Oyun kurulum sırasında sisteminizde DirectX 8 kurulu değilse kendiliğinden kuruyor, DX 8'i zorunlu kılan gördüğüm ilk oyun. İşte bu noktada ciddi bir karar vermeniz gerekiyor. Aslında bu tombala gibi bişey, bazı insanlar hiç sorun yaşamıyor, bazıları ise oyunların çalışmamasından tutun da sistem kilitlenmelerine kadar tuhaf sorunlar yaşıyor. DX 8'i daha önceden yüklemiştim, yaşadığım tek problem UT'nin çalışmaması oldu. Maalesef Unreal Tournament'i artık oynayamıyorum ve sorunu bir türlü çözemedim, bir bilgisi olan varsa bana bildirsin lütfen, ciddiyim!

Ve gayet güzel bir demoyla başlıyor Mech 4. Tiberian Sun'daki gibi, demolar gerçek insanlarla blue box görüntüleri birleştirilerek yapılmış ve gayet etkileyici. (Hoş Mech 3'ün giriş demosu bence daha güzeldi ya neyse!) Sonra da ne zamandır beklediğimiz menü geliyor ekrana. Heyecanla training'e tıklıyorum, yeni bişeyler eklenmiş mi diye ve ilk yenilik de böylece karşımıza çıkıyor, artık görev öncesi ve bitiminde kısa demolar izliyorsunuz, Heavy Gear II'de olduğu gibi. Arayüz epey değişmiş, böylesi daha kullanışlı olmuş fakat ben eskisini daha çok seviyorum, ruhumda minibüs şoförlüğü var herhalde, eski arayüzün her tarafında ayrı bir şey görünür, cıvıl cıvıl olurdu ortalık!

Daha fazla ilerlemeden önce, hikayeye bir göz atalım: Bu sefer arka plana (ki hiç gerek yoktu, BattleTech evreni kendine yetebiliyor) kişisel bir hikaye koymayı tercih etmişler. Efendim, yıl 3063. Kantares IV gezegenindeki House Of Dresari'nin liderinin biricik oğlusunuz, isminiz de Ian Dresari. Siz gezegenden uzaktayken, babanız ve ailenizin önemli bir bölümü Katrina Steiner'ın Commonwealth güçleri tarafından öldürülür. Babanız kahramanca çarpışarak ölmüştür ve fakat giriş demosuna bakarsak ortada bir Niyazilik durumu olduğu da söylenebilir. Geri dönersiniz ve babanızın intikamını alacağınıza yemin edersiniz, savulun Bizans köpekleri, Battal Gazi geliyor! Cidden, önemli miktarda Cüneyt Arkın filminin senaryosu oyununkiyle çok büyük benzerlikler gösteriyor. Yahu böyle dandik bir hikayeye ne gerek vardı, olay belli, bin robota dağıt ortalığı!

Oyunda pek çok değişiklik olmuş. Her şeyden önce, Microsoft'un single player campaign'e çok önem göstermediğini görüyoruz. Bunun iki nedeni var: Campaign'deki her görevi instant action menüsünü kullanarak bağımsız olarak oynayabiliyorsunuz, bu durumda campaign'i seçmeniz bile gerekmiyor. Bir görevi sevmediyseniz, sonrakini oynayın veya derhal son göreve geçin.. Hepsi mümkün. İkincisiyse oyunda multiplayer ve instant action'a o kadar önem verilmiş ki, campaign'in lafını bile etmek gereksiz oluyor. Oyunu Zone üzerinden ücretsiz olarak oynayabiliyorsunuz (elbette orijinal oyunla), LAN üzerinden kapışmanız veya deathmatch benzeri bot çarpışmalarına girmeniz de mümkün. Bu Mech 3'te de vardı ama artık deathnatch'i çok fazla andırıyor. İsterseniz tekrar spawn olup çarpışmaya dönebiliyorsunuz, çok da keyifli. Net üzerinden oynayamıyorsanız bile üzülmeyin, bot zekası tatmin edici. Yalnız Mech 3'te de olan bir salaklığı hala düzeltmemişler: Bot'un dibine kadar girerseniz size (nedense) ateş etmiyor, buna karşın siz onu yok edene kadar ateş edebilirsiniz. Mech 4 on-on iki tane deathmatch haritasıyla beraber geliyor, hepsi de son derece güzel, New York'un kalıntılarında veya karlı bir dağın tepesinde çarpışabilirsiniz, yeni haritaların çıkmaya devam edeceği ise belli bir şey.

Artık Mech'leriniz üzerinde istediğiniz bütün değişiklikleri yapabiliyorsunuz. Bu Mech 3'te de vardı, ancak burada çok daha gelişmiş ve anlaşılır. Bütün silahları değiştirebilir, daha fazla zırh taktırabilir, her mech'e jump jet veya projektör gibi ayrıntılar ekleyebilir, kısaca hepsini kişiselleştirebilirsiniz. Oyunda 21 tane Mech var, pek çoğunu Mech 3'ten de hatırlayacaksınız, birkaç tane de yeni model eklenmiş. Favorim olan MadCat, MadCat MK II olmuş vs. Ancak genel olarak baktığımızda, mech'lerin boyu küçülmüş! Microsoft oyun çıkmadan önce boyutları küçültüp hızı artıracağını açıklamıştı, ancak bu değişiklik çok hoşuma gitmedi. Bazı Mech'ler ağaçlarla aynı boyda, ee işin keyfi nerede kaldı o zaman? Ayrıca Mech'leri yok etmek çok zorlaşmış. Elbette sizin de ölmeniz zorlaşmış oluyor, fakat Mech 3'le karşılaştıracak olursak, Mech'ler çok daha dayanıklı hale getirilmiş. Bir Bushwacker bir MadCat'in karşısında iki dakikadan fazla dayanamazdı, artık on dakika boyunca uğraşmanız gerekiyor. Yapay zeka ise oldukça gelişmiş, artık lancemate'lerinize emir vermek çok daha kolay ve çok daha zekiler. Ancak bir iki sorun hala duruyor; yukarıda da söylediğim gibi burunlarının dibine girdiğinizde size ateş edemiyorlar ve lancemate'leriniz çok hızlı ilerlerseniz hızlarınızı size uyduramıyor ve sizi kaybedebiliyorlar vs.

Kontrollerde de önemli değişiklikler yapılmış. Bu mech'ler, yönetmeyi hem kolaylaştırmış hem de zorlaştırmış. Bir joystick'iniz yoksa çok fazla zorluk çekmeyeceksiniz, oyunun default keyboard tuşları çok güzel belirlenmiş, değiştirmenizi tavsiye etmem ve bir "yeni başlayan"sanız, kontrolleri çok kolay bulacaksınız. Ancak Mech fanatiğiyseniz bir joystick'iniz muhakkak vardır ve o zaman tuş takımı size biraz tuhaf gelecek, gerçi neticede hepsini isteğinize göre ayarlayabiliyorsunuz, bunun çok da önemi yok.

Gelelim grafiklere. İşte en büyük değişiklik burada. Gerçekten çok gelişmiş ve DX8'in nimetlerini sonuna kadar sömüren bir grafik motoru kullanmışlar, artık herşey çok daha etkileyici. Fakat (bu tamamen şahsi düşüncem) çok "gerçekçi" değil. Yani elbette göze hoş görünüyor, Mech 3'e kıyasla elbette çok daha gelişmiş fakat mesela arazi grafikleri hiç de gerçekçi durmuyor. Midtown Madness motoruyla MechWarrior oynadığınızı düşünün. Mech 3'te en azından tepeler tepeye, toprak da toprağa benzerdi, daha iyi olmamasına rağmen daha gerçekçi bir hava veriyordu, Mech 4'te bunu göremedim maalesef. Ancak dediğim gibi bu tamamen şahsi görüşüm ve özellikle sağlam bir makinanız varsa oyun muhteşem gözüküyor. Patlama efektleri çok daha gerçekçi, bina grafikleri daha sağlam duruyor ve ağaçlar daha güzel yıkılıyor! Bu arada üzerinden geçtiğiniz herşeyi ezebilmeniz de oldukça düzeltilmiş, Mech 3'te o başbelası tankları bir türlü ezemezdiniz, buna karşın binaları bile yıkmanız mümkündü. Artık araçları ezebiliyorsunuz (patladıklarında size de zarar veriyorlar), binaları ise yıkmanız mümkün değil.

Peki almanız gereken bir oyun mu? Elbette! Başka hangi oyunda 100 tonluk bir robotu kullanabilirsiniz ki? Benim beklediğim gibi çıkmadı, Mech'lerin boyunun küçülmesi, arayüzdeki değişikler, grafiklerin gerçekçi gelmemesi gibi ufak tefek ayrıntılar hoşuma gitmedi ama bu tamamen şahsi problemim ve objektif olarak bakarsak, harika bir oyun. Diyelim ki simülasyona da göz kırpan bir tür fps. Bir tavsiye daha: Biliyorum orijinal oyunlar çok pahalı, ama bunu alabiliyorsanız orijinal olarak almaya çalışın (Microsoft Türkiye'ye getiriyor). Bazı oyunlar vardır ki, paraya kıyılıp orijinal olarak alınır, örneğin (Türkiye'ye gelseydi tabii) Diablo II, örneğin MechWarrior. Bu keyfi net üzerinden de yaşamanız lazım. Hiç durmayın, alın diyorum. (Bu arada oyunun iki CD olduğunu hatırlatayım, tek CD'lik bir MechWarrior görürseniz anlayın ki betadır!). Son olarak da, zorlananlar için hileleri yazayım diyorum (denemedim, deneyin bakalım çalışıyorlar mı):

Ctrl+Shift+Alt'a basın ve şunları yazın:

IY - God modu
ML - Görevi kazanırsınız
UO - Sınırsız cephane
HF - Mech'iniz ısınmaz
IB - Düşmanı yok edersiniz