Apple şirketi, geçtiğimiz Ağustos ayında yayınladığı ve dünyada söz sahibi insanların Yahudi olup olmadıklarını gösteren telefon uygulamasında geri adım attı.


Fransa'da iki aydır Yahudi dernekleriyle Apple arasında devam eden mahkeme süreci bugün son buldu.

9 Ağustos'ta Apple'ın cep telefonu ve iPad ürünleri için kullanıma sunduğu dünyada 3 bin 500 ünlü kişinin kökenlerinin Yahudi olup olmadığını açıklayan telefon uygulamasının görüşüldüğü dava sürecinde, 14 Eylül'de Fransa'da kullanımda bulunan bütün Apple ürünlerinden kaldırılan uygulama, bugün itibariyle bütün dünyada kullanımda olan akıllı telefon ürünlerinden kaldırıldı.

Fransa'da bulunan Yahudi dernekleri Apple'ın aldığı kararı olumlu karşıladıklarını belirtirken, Fransa Yahudi Öğrenciler Birliği (UEJF) tüm Yahudi dernekleri adına "Uygulamanın tasarımcısı Johann Levy'nin geç de olsa böyle bir kararı aldığı için mutluyuz" açıklamada bulundu. Grup sözcüsü Paris mahkemesinde bu konuda Apple'a karşı açılan davayı da geri çektiklerini belirtti.

Irkçılığa ve Antisemitizime Karşı Dayanışma Örgütü de Apple'ın şimdiye kadar dünya genelinde bu uygulamayı indiren kişilerin telefonundan bu uygulamayı silmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Apple'ın avukatı Me Catherine Muyl 17 Kasım'da Paris mahkemesine sunduğu savunmada Johann Levy tarafından oluşturulan uygulamanın Yahudi düşmanlığı unsurlar içermediğini aksine uygulamanın yürürlüğe girme sürecinde fazla Yahudi yanlısı olabileceği eleştirilerine maruz kaldıklarının savunmuştu.