Multiplayer'daki takım oyunlarında dikkat edilmesi gereken bazı noktaları yazmaya başlıyorum. Tabii daha çok yeni oyuncular için. İleride ilavelerim olacak.


2 ye 1 durumunda yapılması gerekenler

Diyelim ki takım arkadaşınız ile birlikte ilerliyorsunuz, karşınıza bir düşman çıktı. Bu durumda kullanıcıların yaptığı en büyük hata yanyana saldırmaktır.

Yanyana saldırdığınızda, ki şekil çizersek aşağıdaki gibi oluyor. (S'ler sizsiniz, R rakip)

R
/ \
S S

a) Saldırı anında birbirinizi kesmeniz an meselesi.
b) Rakibiniz ikinizinde ne yaptığınızı görecek ve ona göre davranacaktır.
c) Arkanızdan bir düşman yaklaşırsa göremezsiniz.

Eğer 2 ye 1 durumundaysanız mutlaka ama mutlaka aksi yönlere ilerlemeli ve biriniz rakibin arkasına geçmelidir. Şeklini çizersek şöyle olur:

S --- R --- S

Bu durumda biriniz mutlaka rakibin arkasında kalacak ve savunmasız tarafından vurma şansına erişecektir.


Rakibin arkasından gelen destek.

Diyelim ki 1 e 1 rakibiniz ile kapışıyorsunuz. Bu sırada rakibin arkasından, ona görünmeden bir dostunuzun yaklaştığını gördünüz. Sizin yapmanız gerekenler:

a) Nasıl olsa arkadan adam geliyor diye savunma ve saldırıyı bırakıp rakibi kıllandırmayın. Rakip arkadan birinin geldiğini anlamamalı, tüm dikkati sizin üstünüzde olmalıdır. Bunun için gerekirse saldırıyormuş gibi yapın. Ancak asıl olarak savunmada kalın.
b) Arkadan gelen dosta rağmen rakibinize saldırmayın. Unutmayın arkadan yapılan saldırının şansı daha yüksek. Sırf skora oynayıp işi riske atmayın.
c) Rakibi ve dostunuzu mutlaka aynı çizgide tutmaya çalışın. Yani yukarıdaki şekil gibi

S --- R --- S

olmalı. Rakip hareket ederse ona göre konum alın. Eğer dostunuz rakibin görüş alanına girerse plan suya düşer.
d) Bu tamamen centilmenlik için ve opsiyonel: Rakibi öldüren dostunuzu kalkanınız var ise kalkanınızı kaldırarak, kalkanınız yoksa silahınızı yukarı blok yaparak selamlayın. (ve bunun selam olduğunu anlayın, maçın ortasında takım arkadaşıma duel teklif edecek değilim!)


Arkadan yaklaşan dostunuzun yapması gerekenler:

a) Arkadan yaklaşan kişi sessiz olmalıdır. Yani sol tuşa basılı tutup yaklaşarak savaş narası atmayın. Rakibi uyandırmayın.
b) Çift elli silahınız var ise dikkatli olun, arada dostunuzu da doğramayın.
c) Rakibi ve dostunuzu mutlaka aynı çizgide tutmaya çalışın. Detayı yukarıda yazım.
d) Opsiyonel centilmenlik: selama karşılık verin.


Okçulara verilen destek

Bazı kalkanlı oyuncular, okçuların önüne geçerek onlara kalkan desteği vermektedir. Ancak bunun yapılması için mutlaka okçu ile anlaşmanız gerekmektedir. Hiç tanımadığınız bir takım arkadaşınızın önüne geçip kafanıza arkadan head shot yemeyin.


Kapı kırıcılara verilen destek

Kuşatmalarda kapıları kıranları okçulardan korumak için yanlara kalkan duvarı örmek sık kullanılan bir strateji. Ancak bu korumayı yapanların bir kulaklarının kapıya vurulan darbe sesinde olması gerekmekte. Eğer kapıdan darbe sesi gelmiyorsa:

a) Kapı açılıp karşı saldırı başlamıştır. Ve sizin saldıranlara arkanız dönük, açık hedefsiniz.
b) Korumanız pek işe yaramadı, tüm kırıcalar sizlere ömür. Boşu boşuna bekliyorsunuz.

Bunun için bir kulağınızla devamlı kapıyı dinleyin.


Merdivenler, Rampalar ve Koridorlar

Merdivenlerde, rampalarda ve koridorlarda hareket esastır. Bu üç yerde de kesinlikle durmayın. Eğer duruyorsanız dostunuzdan gelecek tekmeler tamamen haklı sebeplerdendir. Sinirlenip karşılık vermeyin.


Grup halindeyken rakip paylaşma

Grup halinde ilerliyorsanız veya grup halinde kapıyı, merdiven başını vs.. savunuyorsanız aranıza giren az sayıda düşmanı paylaşırken dikkatli olmanız gerekiyor.

a) Öndekiler "nasıl olsa arkadakiler ilgilenir" diye aralarından geçip giden adamı bırakmamalı. Aksi halde herkes böyle düşünüp adamı bıraktığında rakip arkanıza geçecek ve sonra dönüp hepinizi kesecektir. Ki şahsen bu şekilde çok adam kesmişliğim var.
b) "Adam geldi hemen keselim" şeklindeki kontrolsüz saldırı da yanlıştır. Hepiniz aynı anda saldırırsanız birbirinizi doğrarsınız.

Kısacası araya girenleri paylaşırken dikkatli olun.


Kapı Kırma

Kuşatmalarda kapıyı kırma görevi çift elli silahlara, baltalara, teberlere ve balyozlara aittir. Elinizde hafif silah var ise kapının önünde yer işgal etmeyin, geri çekilin.

Kapıyı kıracak olan kişilerin silahlarını MUTLAKA saplama veya yukarıdan aşağı doğru savurma şeklinde kullanması gerekmektedir. Yanlardan yapacağınız savurma size bol miktarda team kill olarak geri dönecektir.


Fırlatmalı Silahlar

Fırlatma baltaları, dart ve ciritlerin sapması çok fazladır. Her zaman için attığınız yere gitmez. Bu nedenle rakibiniz ile aranızda bir dostunuz var ise bu silahları kullanırken dikkatli olun.


Kuşatmada Savunma

Kuşatmada savunmacıların asıl görevi şahsi skora oynamak değil, kaleyi süre bitene kadar elde tutmaktır. Bunun için önemli olan savunmaya en ileri noktada başlayıp, rakip bastırdıkça geri çekilmektir.

Son iki dakikada, rakip bayrağınızı sıkıştırırken siz rakibin spawn alanına arkadan dolaşıp adam kesmeye çalışıyorsanız hata yapıyorsunuz demektir. Son dakikalarda bayrağın yakınlarında olmanız gerekir.

Haa tabi rakip yeteneksizdir, daha ilk surları bile aşamamıştır o ayrı.


Kuşatmada Saldırı

Kuşatmalarda saldıran tarafın görevi kaleyi süre bitmeden ele geçirmektir. Bu iki şekilde yapılabilir:

a) Rakibin boşluklarından faydalanıp bir kaç kişi ile bayrağın yanına sızıp sürpriz yapmak.
b) Saldırıyı devam ettirerek rakibe karşı sayısal üstünlüğü sağlamak. (kuşatmalarda rakibin spawn süresi daha uzundur.)

İlk strateji şahsi yeteneğin yanında rakibin hatasını da gerektirdiğinden her zaman mümkün değildir.

İkinci strateji en çok kullanılanıdır. Ancak bu stratejinin düzgün çalışması için saldırların ilk yapması gereken işlem, kaleye girer girmez kapıları açmaları olmalıdır. Kapıları açmadan şahsi skor sevdasına düşüp surlarda battal gazi'lik oynarsanız olmaz.


Okçular

Okçular oyunda adamı vezir de eder, rezil de. Takım oyununu iyi bilen okçularınız var ise maçı kazanma şansınız artar. Ancak takım oyununu yapamıyorlarsa onları yok sayabilirsiniz. Sayınızı eksiltmekten başka işe yaramazlar.

Okçuların (eğer süper-über yetenekli değillerse) savaşın ortasına ok atmamaları gerekmektedir. Bırakın adamlarınız işini kendileri görsün. Arkadan gelecek bir ok korkusu işlerini yapmalarına engel olur.