Her rap söz yazarı önce bazı yollardan geçer . Gelişme tamamen zaman ile olur yaş ile olgunlaştıkça daha güzel sözler çıkar ancak ben ne insanlar bilirim ki seviyesini bilmez ve ustasını küçümser . Mütevazilik yerine büyüklenerek yerin dibine gömülür . Aşağıda her mc kendinden bir şeyler bulacak .

Her zaman gelişmek için;
-Kendi seviyesinde yada kendinden üstün bir mc ye asla büyüklenmemeli
-Seviyenizde veya seviyenin üstünde mclerle atışmalı
-Her zaman sözlükten yeni kelimeler öğrenmeli ve bunları uygulamalı
-Kültürlü ve Bilgili olmalı Belgesel izlemeli
-Free lerinde asla umutsuzluğa kapılmamalı ve her zaman kendisini bir üst kademeye yükseltmek için uğraşmalı
-Yenilgiyi kabul etmeli
-Her zaman alt seviyedekilere örnek olmalı GEREKSİZ KÜFÜR etmemeli

1-Hiçbirşey Çıkaramama Dönemi
Uzun uzun düşündükten sonra bir şeyler yazabiliyordur ama Freestyle olarak hiçbirşey çıkmaz . Ve de geri dönüp yazdığı sözlerine baksa da onların yeteri kadar güzel olmadığını görür . Bu dönem sürekli rap le uğraşılarak 2 ayda aşılabilir.

2-Amatör Mc Dönemi
Şarkı yapmak üzere sözler yazar ancak bu dönemde çok güzel bir şarkı çıkma olasılığı çok azdır . Sözlerin çoğunda yine anlam yoktur . Kendisi bile beğenmemeye başlar ancak devam ederse sondaki ışığı görür . Bu dönemde Freestyle da anlam namına hiçbirşey olmaz bir iki kafiye ve de çoğunlukla bir yerde tıkanan sözler vardır . Bu dönem sürekli rap ile uğraşılarak 5 ayda aşılabilir.

3-Wack[kötü] Mc Dönemi
Şarkı yapmak üzere sözler çıkar ama sözlerin çoğu yeri anlamsızdır . Ancak bir sürü insan bu noktayı kendine son biçmiştir çünkü çok kötü Freestyle larla Hal Kal Sal Al şeklinde kafiyelerle kendini büyük görür . Oysa ki yaptığı gerçek bir mc nin yanında hiçbirşeydir . Kendini büyük görmek her zaman bir sondur . Bazılarının kendinden iyi yazdığını bildiği halde kabul etmez . Seviyesini bilmez ancak seviyesini bilen daha üstün bir lyric gördüğünde ustam diyebilen ayakları yere basan ve tabiî ki aklıbaşında ve belirli bir kültür sahibi insan bu seviyeyi geçebilir ve daha da ileriye gider . Diğerleri ise bu noktada kendilerini en yüksek gördükleri için daha ileriye gitme ihtiyacı hiçbir zaman duymazlar. Yenildiklerinde kabullenmezler . Dissleri küfürden başka bişi içermez bunu kendilerine marifet sayarlar . Wack mc ler gençlik yıllarında rap le uğraşıp üniversiteyi bitirip bir işe girdiklerinde ise rap i terk ederler . İstenilen şartlardaki bir mc bu kademeyi 1 sene de aşabilir.

4-Mc Dönemi
Yaptığı şeylerin kaliteli olmaya başladığı zamandır . Bu dönemde kişi kendini fark eder . Freestyle lar hala tam oturmamıştır ama free ye başladı mı sonunu mutlaka güzel bir şekilde bitirir . Yattığında uyumadan önce aklına free ler falan gelmesi doğaldır . Anlam yazılan sözlerde üst seviyede free de ise vasatın üstündedir . Güzel şarkılar çıkmaya başlar . Wackler tarafından haksız ağaşılanabilir lafları onlar yemiştir ama bunu anlayamayan wackler yine büyüklenerek yendim demeye başlarlar . Ancak kişi bu noktada umutsuzluğa kapılmamalıdır çünkü zaten o wack sınırını aşmıştır . Ondan daha iyi olduğunu kendisi bilse yeterlidir. Bu kademe 2 sene de aşabilir.

5-Profesyonel Mc Dönemi
Yaptığı işler inanılmaz kaliteli free ler de çok rahat olmak üzere mükemmel işler çıkartırlar . Mükemmel şarkılar çıkmaya başlar . Zaten bu insanlar bir şekilde yükselerek albümlerini undergroundda da olsa çıkarırlar . En azından bir çevre tarafından tanınırlar . Wacklerin dili bazen pro lara karşı bile uzanabilir ama pro lara yine de fazla dalaşamazlar .