Eski Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde Jedi’ların içinde ilk büyük anlaşmazlık meydana geldiğinde ve sonunda yenilgiye uğratılan dark jedi’lar Cumhuriyet sınırlarından kovulduğunda henüz ışın kılıçları icat edilmemişti ve Jedi’lar normal kılıçlar ve benzeri yakın dövüş silahlarını kullanıyorlardı.

Bu kovulan dark jedi’lar bir süre sonra galaksinin bir diğer ucunda Sith İmparatorluğu’nu kurup ilk Sith lordları oldular. Geçen çağlar içinde jedi Şövalyeleri ışın kılcını icat ederken, Sith’ler daha farklı bir yönteme baş vurdular.



Sağlam metallerden yapılmış, ancak sıradan olan kılıçlarını Sith simyası yoluyla ve kimyasal olarak güçlendirdiler. Silahın yüzeyi bir ışın kılıcına karşı dayanabilecek, blaster ateşini yansıtabilecek hale getirildi. Üstelik Sith kılıçları, kullanıcıların karanlık Güç yeteneklerini de odaklayıp keskinliği daha da arttırıyorlardı. Karanlık tarafta ilerlemiş birisi Sith kılıcıyla en sağlam metalleri bile kesebilirdi.

Sith’ler bu silahları, Yavin’an 5000 yıl önceki Büyük Hiperuzay Savaşı sırasında yagın olarak kullandılar, ama daha sonaki Sith’ler bunları bırakıp ışın kılıcı kullanmaya başladılar. Sith kılıçları zamanla çok ender rastlanan değerli antikalar haline geldi.