Coruscant Muhafızları, giydikleri siyah ve kırmızı zırhla kolayca diğer askeri birimlerden ayırt edilebiliyorlardı. Elit bir stormtrooper tümeni olan bu Muhafızlar, İmparatorluk yıllarında Coruscant’ın özellikle İmparatorluk Şehri olarak bilinen bölgesinde önemli bir polis ve anti-terör örgütü olarak çalışıyorlardı.

Genellikle şehrin zengin ve önemli üst seviyelerinde devriye gezseler de gerektiğinde suçlular ve sorun çıkaranlarla uğraşmak için Coruscant’ın karanlık ve tehlikeli alt katlarına inmekten de çekinmiyorlardı.

Palpatine İmparatorluk Senatosu’nu nihayet feshettiğinde ayrıca askeri yönetim de ilan etti. Bu yeni kanunlar sayesinde Coruscant Muhafızları çok geniş yetkilere kavuştu. istedikleri zaman istedikleri evleri ve binaları arayabiliyorlar ve işleri doğrultusunda gerekli gördükleri herkesi tutuklayabiliyorlardı. İmparatorluk Merkezi’nin korunması herşeyden önce geliyordu. Bu bölgedeki Asi aktiviteleri de onların sorumluluğundaydı ve sık sık rapor edilen Asi casuslarının peşine düşüyorlardı. Gerekirse görevlerini yerine getirmek için diplomatik dokunulmazlığı olan binalara girme yetkileri bile vardı.

Coruscant Muhafızları’nın vücut zırhı esnek ve dayanıklıydı. Tüm suratlarını örten kaskları savaş sensörleri güvenli hatlara sahip commlink ler ve oksijen maskeleri içeriyordu. Muhafızlar vibro silahlar, blaster tüfekleri ve bayıltıcı silahlar taşıyorlardı.