Devaronian erkekleri boynuzlarından, kızılımsı derilerinden ve keskin dişlerinden dolayı pek çok kültürün efsaneleri ve mitlerindeki cani varlıkları ve şeytanları andırdıkları için bazı ırklar tarafından kötü olarak algılanırlardı.

Çoğu kişi kendilerini bir Devaronian’ın yanında huzursuz hissederdi. Devaronian’lar elbette doğuştan şeytani bir ırk değildi, ama yine de gezegenleri Devaron Yeni Cumhuriyet tarafından üyeliğe kabul edilmemişti.



Devaronian erkekleri ve kadınları fiziksel olarak birbirlerinden çok farklıydılar. Bilmeyen bir kişi onları farklı ırkların üyesi bile sanabilirdi. Daha büyük yırtıcılara karşı kendilerini boynuzlarıyla savunan hayvanlardan türemişlerdi. Fakat dişiler bu evrim sürecinde boynuzlarını kaybetmişlerdi. Ayrıca erkekler avlanmak ve et parçalamak için keskin dişlere sahipken, dişilerde bir hep oburda görülen türden çeşitli türde dişler vardı.

Devaronian erkekleri son derece sorumsuz olmalarıyla bilinirlerdi. Öte yandan daha mantıklı olan dişiler hırslı ve düzenliydi ve gezegende işleri ve idareyi onlar yürütürdü. Erkeklerin zaten politik yetkileri de çok sınırlıydı, zaten onlar Devaron’da nadiren uzun süre kalmaya tahammül edebiliyorlardı. Dişiler, işle ilgili bir mesele gerektirmediği sürece gezegenden ayrılmazlardı. Erkekler ise bastırılması mümkün olmayan bir seyahat arzusuyla yanıp tutuşurlar ve bir oraya bir buraya sürüklenip dururlardı. Onlara galaksinin her köşesindeki uzay limanlarında rastlamak mümkündü. Çoğunlukla seyyar tüccar, ödül avcısı, kaşif, pilot, veya muhafız olarak çalışırlardı. Bir kere erkek bir devaronian Devaron’u terkedip galaksinin tadına baktı mı geri dönmesi çok zor olurdu. Tuhaf bir şekilde yine de eşlerine ve ailelerine bağlıydılar ve galaksi yolculuklarında kazandıkları gelirleri sık sık Devaron’a geri gönderirlerdi. İşin gerçeği ise, Devaronian dişileri de zaten erkeklerin uzun süre yanlarında kalmasına meraklı değildiler ve bu yaşam tarzından memnundular.

Devaronian’lar binlerce yıl önce yıldız yolculuğu yapabilecek teknolojiye ulaşınca dişiler bu avantajdan faydalanıp komşu sistemlerle ticarete başlamışlardı. Bu yüzden Devaron kısa sürede zengin bir gezegen haline gelmişti.