Ne kadar dikkatsiz olursanız olun, dünya yıkılsa bile bu 3 şifreyi mutlaka değiştirin!








Parolalar her ne kadar sıkıcı olsa da güvenliğimiz için gerekli öğelerin başında geliyor. Bir çoğumuz, yeteri kadar karışık parolalar kullanmaktan kaçınıyoruz ve birçok hesabımız için aynı parolayı kullanıyoruz. Ancak bu tür bir davranış, verilerimizi ve bilgisayarımızı zararlılara ve kötü niyetli kişilere karşı savunmasız hale getirebilir.

Bu yazımızda zararlı saldırılarına karşı temel bir korunma sağlamak için değiştirmeniz gereken üç varsayılan parolayı sizlere sıralayacağız.

1. Windows yönetici parolası

Windows yönetici hesabı, aslında varsayılan bir parola ile gelmiyor. Ancak Windows kurulumunda kullanıcıdan Administrator hesabı için bir parola ayarlaması isteniyor ve bu alanı boş bırakmaya izin veirliyor.

Windows'un önceden yüklenmiş olduğu bir PC aldıysanız ve bir kurulum sürecinden geçmediyseniz, yöneticisi hesabınıza erişmek için hiçbir parola gerekmiyor dahi olabilir.

Yöneticisi hesabınızın parolasına sahip olan herhangi biri, temel bir bilgisayar bilgisi ile bilgisayarınızda tam bir denetim sağlayabilir. Bu, bilgisayarınıza fiziksel erişimi olan kullanıcılarla da kısıtlı değildir.

Windows 7'de Administrator hesabı gizli olduğundan, yönetici haklarıyla çalıştırdığınız bir komut satırında aşağıdaki komutu yazarak, onu görünür hale getirmelisiniz.

net user administrator /active:yes

Şimdi Denetim Masası'ndan Kullanıcı Hesaplarına ulaşarak Administrator hesabının parolasını değiştirin.

Administrator hesabını tekrar gizlemek için şu komutu yönetici izinlerine sahip bir komut satırında çalıştırın:

net user administrator /active:no


Router'ınızın şifresi









2. Router'ınızın şifresi

Router'larınız varsayılan bir oturum açma bilgisi ile gelmekte ve üreticiye göre bu bilgileri bulmak oldukça kolay olabilmektedir. Bu nedenle daha önce yapmadıysanız, router'ınıza hemen oturum açıp parolanızını değiştirmelisiniz.

Ağınıza erişim sağlayan herhangi birisi, router parolanızı biliyorsa router kurulumunuza erişebilir. Buradan WiFi parolanızı değiştirerek internet bağlantınızı kullanmaya başlayabilir.


Hepsi bir arada parolanız










3. "Hepsi bir arada parolanız"

Parolalar konusunda yapabileceğiniz en tehlikeli şey, her hesabınız için aynı parolayı kullanmanızdır. Parolanızın kırlılması veya tahmin edilmesi kolaysa, durum daha da kötüdür.

İlk olarak önemli kişisel bilgilerinizi içeren tüm hesaplarınız için farklı parolalar kullandığınızdan emin olun. İkincisi ise tahmin edilmesi ve kırılması zor parolalar kullanın.