"Tam format" mı; "hızlı format" mı? Aralarında gerçekten ne fark var? İşte kısa bir format rehberi!





Yeni aldığınız bilgisayarın parçalarını birleştirdiniz ve şimdi ona Windows kurmak istiyorsunuz. Veya bilgisayarınız fena derecede çöktü ve Windows'u onarmakla uğraşmadan onu baştan kurmak istiyorsunuz. Şimdi sabit diskinizi NTFS veya FAT32 olarak biçimlendirmeniz gerekiyor. Ancak bunlar dışında önünüzde iki seçenek daha var: Hızlı biçimlendirme ve tam biçimlendirme. Hangisini seçmelsiniz?

Hızlı biçimlendirme sadece birkaç saniye içinde tamamlanırken, tam biçimlendirme dakikalarınızı alabiliyor. Tam biçimlendirme, başlangıçta zaman kaybı gibi görünse de, bazı durumlarda tercih edilmesi çok önemli olabilir.

Tam biçimlendirme, sabit diskinizdeki verileri tamamen siler. Bazı uzmanlara göre en iyi biçimlendirme şekli budur. Dolayısıyla tam biçimlendirmede diskinizde kolaylıkla kurtarılacak hiçbir veri kalmaz. Tam biçimlendirme aynı zamanda diskinizdeki bozuk sektörleri de arar ve bulduğunda bunları işaretler/tamir eder. Başarılı bir onarım, sabit diskinizdeki tüm alanı kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.


Peki hızlı biçimlendirme ne yapıyor?







Peki hızlı biçimlendirme ne yapıyor?

Hızlı biçimlendirme, tam biçimlendirmenin neredeyse tam aksini gerçekleştirmektedir. Hızlı biçimlendirmede sabit diskinizdeki dosya sisteminin yalnızca günlük (journalling) bölümü silinir. Bu bölümde mevcut dosyaların sabit diskin neresinde bulunduğu bilgisi yer almaktadır.

Hızlı biçimlendirme bu günlüğü silerek yeni ve boş bir dosya sistemi oluşturur. Varolan diğer veriler silinmez ve bozuk sektörlere karşı herhangi bir tarama yapılmaz. Dolayısıyla bir veri kurtarma yazılımıyla biçimlendirme öncesinde sabit diskte bulunan dosyaları kurtarmak, çok kolay olacaktır. Yani güvenliğinize önem veriyorsanız, bu seçeneği tercih etmemelisiniz.