Papua Yeni Gine yakınlarındaki Yeni Britanya adasına keşif gezisine giden Hollandalı araştırmacı Ed de Vogel'in bulduğu Bulbophyllum nocturnum adlı orkide, yalnızca geceleri açan tek tür ve niçin geceleri açtığı henüz bilinmiyor.



Linnean Derneği'nin Botanik Dergisi'nde yayımlanan yazıda, Londra'daki Kew Kraliyet Bahçelerinde orkide uzmanı olan Andre Schuiteman, "Bu çok heyecan verici bir bulgu. Çok sayıda orkide türü var ama içlerinden biri bile gece polen yaymıyor. Yılardır yapılan orkide araştırmaları ardından gece çiçek açan bir orkide bulunması çok önemli." dedi.

Söz konusu orkidenin özelliği, bu orkideden bir örneğin Hollanda'da götürülmesi ardından ortaya çıktı. Dr. de Vogel, orkidenin tomurcukları normalde 2 cm.lik çiçek açacak noktaya geldiğinde niye solduğunu anlamak amacıyla bitkiyi evine götürdü ve gün batımından birkaç saat sonra orkidenin çiçek açtığını, gün doğumundan birkaç saat sonrasına kadar açmış halde kaldığını gördü.

Uzmanlar Bulbophyllum nocturnum'un niye yalnızca geceleri çiçek açtığını anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyorlar. Ancak bu tür orkidenin kereste kesimi yapılan bölgede bulunması dolayısıyla türünün tehlike altında olduğuna işaret ediliyor.