Gezegenlerin, Güneş Sisteminin yaşam kaynağı olan Güneş’imize çok benzeyen HD 10180 adlı bir yıldızın yörüngesinde konumlandıkları belirtildi.


Gökbilimciler, çok büyük bir atılım yaparak, en az beş gezegenden oluşan yeni bir gezegen sistemi keşfetti. Böylece, Güneş Sistemi dışındaki ilk gezegen sistemi bulunmuş oldu.


Gezegenlerin, Güneş Sisteminin yaşam kaynağı olan Güneş’imize çok benzeyen HD 10180 adlı bir yıldızın yörüngesinde konumlandıkları belirtildi.


Bilim insanları, gezegen sisteminin Hydrus takımyıldızında bulunduğunu ve Güneş Sistemi’nden 127 ışık yılı (yaklaşık 127 katrilyon kilometre) uzaklıkta bulunduğunu açıkladı.


Güney Avrupa Gözlemevi (ESO) araştırmacıları, sistemdeki gezegenleri tanımlayabilmek için gezegen sisteminden uzaya yayılan ışınları inceledi. İsviçre, Cenevre Üniversitesi gözlemevinde araştırmacı olan Christophe Lovis, yaptıkları keşifle “bugüne dek en çok gezegene sahip olan bir güneş sisteminin bulunduğunu” açıkladı.


Lovis, yapılan keşfin büyük anlam taşıdığını, artık tek tek gezegenleri incelemek yerine karmaşık güneş sistemlerinin inceleneceği yeni bir döneme adım attıklarını söyledi. Araştırmacıların elde ettiği bulgular, Astronomy ve Astrophysics dergilerinde yayımlanacak.


HD 10180 Sistemi.


EN “ZENGİN” SİSTEM


Gökbilimciler, HD 10180 sisteminin Güney Avrupa Gözlemevi'ndeki HARPS olarak bilinen teleskopların kullanılarak keşfedildiğini belirtti. Bu teleskoplar gezegenlerin titreşimlerini inceleyerek, bu titreşimlerde yörüngelerinde bulunabilecek gezegenlerin etkisi olup olmadığını tespit ediyor.


Lovis, BBC’ye yaptığı açıklamada, yörüngesinde birçok gezegenin bulunduğu bir yıldızın gezegenlerin etkisinden dolayı çok karmaşık hareketlilik gösterebildiğini belirtti. Lovis ve ekibi, yıldızın hareketlerini inceleyerek yörüngesindeki gezegenleri, bu gezegenlerin yoğunluklarını ve hatta sahip oldukları yörüngenin rotasını bile saptayabildiklerini ifade etti.