Trabzon travmadır!

"Trabzon şampiyon olur" diyorum. "Ne malum?" diyorlar. Anlatalım o halde...

1975-76 sezonu.
Trabzon şampiyon oldu.
Başka ne oldu?
Bir başka Anadolu takımı Adanaspor dördüncü olup, UEFA Kupası’na giderken; Beşiktaş neredeyse küme düşecekti. Küme düşen takımlar 8 ve 9 galibiyet alırken, Beşiktaş sadece 5 galibiyet alabilmişti. Beraberlik sayılarıyla kurtulabildi.

Yani?
Trabzon şampiyon olurken, bir başka Anadolu takımını peşinden sürüklemiş; üç büyüklerin süksesi bozulduğu gibi, biri tamamen perişan olmuştu.

1976-1977 sezonu.
Trabzon şampiyon oldu.
Başka ne oldu?
Bir başka Anadolu takımı Altay, üçüncü olup, UEFA Kupası’na gitti... Galatasaray mesela, Bursa’nın Mersin’in Bolu’nun kılpayı önünde, anca altıncı olabilirken; Beşiktaş, Galatasaray’la aynı puanda, beşinci olabildi.

Yani?
Trabzon ikinci kez şampiyon olurken, bir değil, birden fazla Anadolu takımını peşinden sürüklemişti. Beşiktaş kupayı aldığı için yırtmış, Galatasaray Avrupa’ya gidememişti.

1978-1979 sezonu.
Trabzon şampiyon oldu.
Başka ne oldu?
Bir başka Anadolu takımı Orduspor, dördüncü olup, UEFA’ya gitti. Beşiktaş gene dağılmıştı... Ordu, Diyarbakır, Altay, Eskişehir, Zonguldak’ın gerisinde kaldı.

Yani?
Trabzon üçüncü kez şampiyon olurken, üç büyük dengesini gene allak bullak etmiş, üç büyüklerden birini diskalifiye ederken, Anadolu takımlarını peşinden sürüklemişti.
1979-1980 sezonu.
Trabzon şampiyon oldu.
Başka ne oldu?
Fenerbahçe ikinci oldu ama, Zonguldak üçüncü oldu, Bursa dördüncü oldu, Rize beşinci oldu, Eskişehir altıncı oldu, Ordu yedinci oldu, Adana Demir sekizinci oldu... Galatasaray anca dokuzuncu olurken; Beşiktaş, Adana’nın gerisinde, anca onbirinci olabildi. Üstelik, kupayı da Altay kazandı.

Yani?
Trabzon dördüncü kez şampiyon olurken, bu sefer, üç büyüklerin birini değil, ikisini dağıtmıştı... Fenerbahçe bile, Zonguldak’ın önünde kılpayı ikinci olabildi. Tarihimizde ilk kez, ilk 10 takım arasına 8 tane Anadolu takımı girmişti.
1980-1981 sezonu.
Trabzon şampiyon oldu.
Başka ne oldu?
Buyrun burdan yakın...
Adanaspor ikinci oldu!

Tarihimizde ilk kez, ilk iki takım, Anadolu olmuştu.

Adana, Galatasaray’ın önünde ikinci... Gaziantep, Beşiktaş’ın önünde dördüncü... Fenerbahçe ise, Trabzon’un, Adana’nın, Gaziantep’in, Eskişehir’in, Zonguldak’ın, Kocaeli’nin, Bursa’nın gerisinde, anca 10’uncu olabilmişti... 16 takımlı ligde 10’uncu gibi görünüyor ama, resmen ecel terleri dökmüştü. Çünkü, yedi takım küme düşmemek için mücadele etmişti, biri Fenerbahçe’ydi. Koskoca Fenerbahçe, kendisiyle aynı puanda olmasına rağmen, küme düşen Rizespor’dan sadece averaj olarak iyiydi... Az daha gidiyordu.

Üstelik, kupayı da Ankaragücü aldı. Böylece, tarihimizde ilk kez, Avrupa’ya üç Anadolu takımı gitme hakkı kazandı.

Yani?
Trabzon beşinci kez şampiyon olurken, peşinden gene Anadolu takımlarını sürüklemiş; üç büyüklerin üçünü birden, tarihimizde ilk kez, Avrupa’dan diskalifiye etmişti.

1983-1984 sezonu.
Trabzon şampiyon oldu.
Başka ne oldu?
Fenerbahçe, ikinci.
Galatasaray, üçüncü.
Beşiktaş, dördüncü.

Çünkü, Karadeniz fırtınası diniyordu. Trabzon’un enerjisi altıncı kez şampiyon olmaya yetti ama, üç büyükleri dağıtmaya yetmedi. Üç büyükler dağılmadığı için, Anadolu takımları yukarı yürüyemedi. Üç büyükler, dokuz senedir devam eden “Trabzon travması”nı atlatmaya başlamıştı. İş nihayet dengelenmişti... Zaten, bir daha da şampiyon olamadı Trabzon.

Peki bu sene?
26 senedir esmeyen rüzgar, gene fırtınaya dönüşüyor. En büyük kanıtı da, sadece Trabzon’un lider olması değil... Peşinden, Anadolu takımlarını sürüklüyor.

Bursa ikinci.Kayseri üçüncü. Belediye, Fener’le Beşiktaş’ın ensesinde. Galatasaray desen, Trabzon’un, Kayseri’nin, Bursa’nın, Belediye’nin, Karabük’ün, Gaziantep’in, Antalya’nın gerisinde, anca 10’uncu sırada; Ankaragücü ensesinde.

İlk on arasında, altı Anadolu takımı var; Belediye’yi ilave et, yedi... Fenerbahçe, güya en çok gol atan ama, Trabzon ve Bursa’nın toplamı kadar yedi... Galatasaray ise, Kayseri’nin üç katı gol yemiş vaziyette.

Yani?
Trabzon, daha önce altı defa olduğu gibi, yedinci defa, Anadolu takımlarını sürüklüyor.

Aslına bakarsanız, sadece futbol yorumcularının değil, sosyologların incelemesi gereken bir durum bu... Çünkü, bu istatistiki karakter yapısı, futbolla izah edilemez, tesadüfü aşıyor.

Trabzon, Anadolu takımlarını peşinden sürüklerken, denge bozuluyor, üç büyükler allak bullak oluyor. Anadolu takımları yukarı yürüdüğü zaman, Trabzon şampiyon oluyor.

Gelelim, neticeye...

“Trabzon şampiyon olur” diyorum, işte bu yüzden... “Trabzon şampiyon olur, ligin ilk üç sırasını, tarihimizde ilk kez, üç Anadolu takımı bitirebilir” diyorum, bu yüzden.

Ve, Trabzon şampiyon olursa...
Bu seneyle kalmaz bu iş.

Geçmiş karakteri ortada... Trabzon şampiyon olursa, üç büyükler için, 30 sene öncesinde yaşandığı gibi, yeniden, en az 8-9 sene sürecek “travma dönemi” başlar.

Yılmaz Özdil