İlk role-playing oyunları piyasaya sürüldüğünden beri, devasa büyüklükteki alanlarda dolaşmak, hiçbirşeyden habersiz ve acemi karakterleri büyük savaşçılara dönüştürmek moda haline geldi. Zelda, Ultima Serileri, Diablo falan, aldı başını yürüdü. Her ay, yepyeni role playing oyunları piyasaya çıkıyor. İşte bir yenisi daha geldi. Larian Studios, eskiden beri gelen oyunlardan öğrendiklerini, tek bir oyunda birleştirerek, yenilikçi bir oyun ortaya çıkartmaya çalışmış.

Oyun, derin rpg oyunlarından olmadığından, sizleri sıkmadan ilerliyor. Yani Baldurs Gate ve Icewind Dale gibi değil de Diablo gibi diyebiliriz; daha çok aksiyona yönelik. Her yönden gelen düşmanları öldürmek, onlardan düşenleri toplamak, anlamadığınız itemleri identify ettirmek... Hepsi bu oyunda mevcut. Yine bir kasaba var. Burada alışverişler, iyileşme ve buna benzer işleri yapabiliyorsunuz. Oyundaki karakter seçim ekranı bile Diablo'ya çok benziyor.

Oyunda düşmanları hedef almak çok kolaylaşmış. CTRL tuşuna basarak tıklamak, en yakındaki düşmana saldırmak anlamına geliyor. İksirler falan yine kemer benzeri bir yere koyulup, kolay ulaşılabiliyor. Inventory'deki eşyalara çift tıklayarak hemen üzerinize giyebiliyorsunuz. Mesela bir kılıca çift tıklarsanız, hem onu elinize alıyorsunuz hem de çantanızdaki en güçlü kalkanı da elinize alıyorsunuz. Bunları otomatik yapmak, oyunun hızı açısından iyi olmuş. Pratik olmak her zaman en iyisidir. Oyunda istediğiniz zaman bir pencereye sağ tuşla tıklayarak, anında kapatabiliyorsunuz. İşler karıştığı zaman, SPACE tuşu ile oyunu durdurabiliyorsunuz. Oyun pause olsa bile, yine emirler verebiliyorsunuz. Bu anlattıklarımın ana fikri, oyunun kontrollerinin oldukça kolay olduğu. Alışma süresinin de sadece dakikalarla sınırlandığı...

Oyuna bir mekanda uyanarak başlıyorsunuz. Saldırıya uğramışsınız. O esnada olan biten size anlatılıyor, görevleriniz bir healer tarafından veriliyor. Siz de hemen ardından işe koyuluyorsunuz. Oyunda seçebileceğiniz 6 çeşit karakter var; 3 sınıf arasından, kadın veya erkek seçenekleriyle birlikte. Bu sınıflar, warrior, survivor ve wizard. Bu sınıfları seçerseniz, dayanıklılık, büyü gücü gibi özellikleriniz değişiyor. Ayrıca karizma ve bir elemente karşı dayanıklılık gibi özellikleriniz de var.

Oyunun grafikleri bildiğimiz 2D grafikler. Karakterimizi yine duvarın arkasındayken göremiyoruz. Özellikle de mağara sistemlerinde dolaşırken. Oyunun grafikleri aslında iyi gibi ama Diablo daha iyi iş çıkartmıştı. Karakter animasyonları da yeterli derecede başarılı diyebilirim. Işıklandırmalar biraz sönük kalmışlar ama yine de ortamı bozmuyorlar. Mekan tasarımları da iyi gibi. Ama genel anlamda, oyunun grafikleri daha çok eski oyunları andırıyor.

Seslendirmeler daha başarılı. Müzikler ortama uygun kahramanlık müzikleri. Seslendirmeler çok başarılı. Yaratıklar gerçekten kendilerine yakışır şekilde böğürüyorlar. Ayrıca karakterinizin seslendirmesi de çok sağlam olmuş. Grafikteki eksikler seslerle kapanır mı bilmiyorum ama, seslendirmeler başarılı işte.

Aslında atmosfer hoş denebilir. İlk başlarda konu biraz boş gibi gelse de, ilerledikçe içinde bulunduğunuz dünyanın öyle boş bir dünya olmadığını anlıyorsunuz. Mekan çok karanlık, esrarlı. Bu nedenle her zaman heyecanlı oluyorsunuz. Aslında etrafta deli danalar gibi koşuşturmak, kapıları açmak, tuzakları bozmak öyle pek eğlenceli olmayabilir, hatta modası bile geçmiş denebilir. Biraz daha değişik birşeyler icat edilse diyorum artık. İnsanı bir dakika bile boş bırakmayacak birşeyler bulunmalı.

Başarılı bir oyunun, hataları da olmadan olmuyor tabi. Mesela haritada bir yere tıklayarak ilerleyemiyorsunuz. Karakteriniz tıkladığınız yeri bulmakta biraz zorlanabiliyor. Kapıları ve diğer açılması gereken nesneleri bulmak da çoğu zaman zor olabiliyor. Bazı işleri yapabilmek için, bir tek kez tıklamak yetmiyor. Birkaç kez tıklayarak, ancak karakterinizin anlamasını sağlayabiliyorsunuz. Bazı büyüler çok saçma, işe yaramıyorlar. Daha saysam mı bilmiyorum, ama yeter bu kadar...

450MHz'lik bir işlemci ve 128Mb'lık bir Ram ile bu oyunu akıcı bir şekilde oynayabilirsiniz. Ekran kartı fazla bir öneme sahip olmadığından, en az 8Mb olması gerekli. Bu tarz oyunlarda önemli olan Ram miktarıdır. Bu nedenle en yüksek olan da o zaten. Oyun 2,5GB yer kaplıyor, oldukça fazla. Ne var ne yok, hepsini atıyor hard diske demek ki.

Eğer eğlenceli bir 2D RPG'ye daha hayır demek istemiyorsanız bu oyunu en kısa zamanda temin etmeniz gerekiyor. Diablo 2'ye çok yakın bir oyun. Eğlenceli vakit geçirebiliyorsunuz. Bazı hatalarını yok sayarsanız tabi. Yakında çıkacak bir patch ile çoğu hata hallolur büyük ihtimalle. Hadi bakalım...