Freespace 2 aslında 1999 Ekim ayı sonlarında çıktı, ülkemize geldi ve birdenbire tükeniverdi. Ben de bu tükenişin sonucu olarak oyunu bulamadım, ancak geçenlerde elime geçti ve içine dalınca geç te olsa oyun hakkındaki incelemelerimi yazmaya karar verdim.

Tabi bu incelemeyi geç de olsa yapmamın bir başka önemli sebebi daha var. Freespace 2, 1999 yılı sonunda çıkmasına karşın birçok dalda otoritelerce ve oyun dergisi tarafından ödüllere ve övgüye layık görüldü. Bunlardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz. Bu kadar övgü ve ödül alan bir oyunu bir de kendi bakış açımdan bu türün hayranlarına yansıtmadan edemedim.
# GameSpy: Award of Excellence (Mükemmellik ödülü)
# IntelliGamer: Intelligent Choice (Zekice bir Tercih)
# Game Power: Best of 99 (Sim Game) (Simülatör dalında 99'un en iyisi)
# GameSpot: SciFi Game of the Year (Yılın bilim-kurgu oyunu)
# Tresh's Fishing Squad: Editor's Choice (Editörün tercihi)
# PC Gamer: Editor's Choice (Editörün tercihi)

Bunlar sadece oyun hakkında benim rastladığım bazı değerlendirmeler. Kimbilir daha neler vardır. Şimdi, bu tip oyunları sevip de bu oyunu oynamamış olanların (belki serinin ilk oyununu da oynamamış olanlar vardır) oyunu bir an önce alıp oynamak için içlerinin kıpır kıpır ettiğini hissedebiliyorum. Eğer şansları varsa oyunu bulabilir ve oynarlar. Ama bence ne yapıp edip mutlaka bulsunlar.

Oyunun birincisinden tek bir ana farkılığı var: Adındaki 'Descent' sözcüğünün kalımış olması. Ama sadece isimde bir eksilme var. Freespace 2, birincisini aratmayacak kadar iyi ve programlamada son teknolojiyi çok iyi kullanmışlar. Bu tip oyunlar arasında şu anda X-Wing/Tie Figter ve Wing Commander serilerinen yeni bir ses çıkmadığı şu sıralarda çok büyük bir boşluğu doldurmuş durumda.

1998 yılında Volition ve Interplay diğer bütün bu tip oyunların ötesinde bir uzay simülasyonu piyasaya sürdüler, Descent: Freespace. Oyunda çok geniş ölçekte savaşlar, devasa ana gemiler, muhteşem bir oyun akışı ve konu vardı. Kısaca hiçkimsenin şimdiye kadar başaramadığı kadar iyi bir oyundu. Bu başarıyı elde etmiş bir oyunun ikincisinin çok iyi bir reklam kampanyası ile duyurulmasını beklerken, Freespace 2 sessiz sedasız piyasaya çıkıverdi, ben ve benim gibi bu türün hastaları da doğal olarak durumdan geç haberdar olup açıkta kalıverdik.

Konumuz, ilk oyunun geçtiği tarihten yaklaşık 32 yıl sonrasında geçiyor. Yani Büyük Savaştan otuziki yıl sonrası. Büyük savaş döneminde insanlar (terran) yaklaşık 14 yıl boyunca Vasudan ırkıyla amansız bir savaş halindeydi. Ta ki Shivan adında yeni bir ırk ortaya çıkana kadar. Önce Vasudan İparatorluğunu yerle bir etmiş ve insanoğlunu da yok etmekte son derece kararlı idiler. Ancak, denize düşen yılana sarılır misali Vasudan ve insanoğlu ittifak yapmaya karar vermiş ve zor da olsa Shivan'ın ilerleyişini durdurup zafer kazanmışlardı. Şimdi ise, insanoğlu Vasudan ile hala ittifak içindedir, ve buna kısaca Galactic Terran-Vasudan Alliance (GTVA) denmektedir. Bu ittifaka inanmayanlar da vardır ve GTVA'nın her görevinin başarısız olması için ellerinden geleni yapmaya çalışmaktadırlar. Bu asi grubuna da Neo-Terran Front (NTF) adı verilmekte.

GTVA'nın tek derdi tabi ki NTF değildir. İlk oyunda son anda alt etemyi başardığı Shivan'lar da hayatı zorlaştıran diğer bir etkendir. Böyle bir senaryo içinde bizler de GTVA'da bir pilotu canlandırıyoruz.

Oyun üç CD'lik tam bir dev. Ama dev oluşu sadece oyunu herşeyi dahil kurduğunuzda sabit diskinizde harcadığı 1.2 Gb'lık yer veya CD sayısında değil, sizi içine aldığı atmosfer ve yaşattığı bir uzay savaşı hikayesinden.

Gerçekten de oyunu tam performansıyla oynamak isterseniz herşeyiyle birlikte kurmanızı öneririm. 1.2 Gb'lık boş yer herkesin sabit diskinde bulunmayabilir, bunun için aralarda gösterilen filmler ve görev brifingi seslendirme ve animasyonlarını kurmazsanız yerden biraz tasarruf edebilirsiniz. Ancak yüksek performanslı sistemi olanlara yeterli yerleri yoksa ikinci seçeneği tavsiye ederim.

Kurulum aşaması doğal olarak biraz uzun sürsede arada sadece CD değiştirmenizi istemekten başka bir etkileşim gerektirmiyor. Microsof DirecX 7 sisteminizde kurulu değilse mutlaka kurun, farkı farkedeceksiniz.

Kurulum aşaması tamamlandıktan sonra oyun öncesi otomatik çalışan ve desktop üzerinde beliren menü'den setup seçeneği ile grafik kartı, ses, kontrol cihazları vb. şeyleri ayarlayabiliyorsunuz. Sisteminizdeki donanımı bu arayüz tespit edip size seçenekler halinde sunuyor. Bence kurulum ve sistem ayarları kısmını oldukça sorunsuz yapmışlar.

Ayrıca, oyunu yükledikten sonra resmi sitesinden 1.2 versiyonuna yükselten yamayı çekmenizi de öneririm.