Bir oyun oynayıp ne tür bir oyun olduğuna karar veremediğiniz hiç oldu mu? Benim bu oyunla birlikte oldu açıkçası. Ayrıca, bir oyunun içinde 3 oyun birden... Önce oyunun türüne karar vermeye çalışayım dedim, FPS, RTS, taktik, yarış; en iyisi içinde bol bulunan action diyelim. Neden üç oyun olduğuna birazdan geliyorum, ama önce biraz konu.

Giants bir adada geçiyor, ada'nın İngilizce karşılığı "Island" ve oyunda bu mekana da Island deniyor, uzayda belirsiz bir yer. Island sulak, bitki örtüsü ve yaşayan canlılar, özellikle Smarty'ler, açısından oldukça zengin bir mekan. Bu adamcıklar oldukça ileri ve yaratıcı zekaya sahipler. Yaşamlarında en çok korktukları şeylerden biri de Sea Reaper adı verilen ve büyü gücüne sahip su perileri. Yaşamlarına adaya uzay gemileriyle zorunlu iniş yapmış olan uzay giysileri içindeki Meccaryn'ler (kısaca Mecc'ler) giriyor. Bu Mecc'lerin amacı da sevgili ülkeleri United Kingdom'a bir şekilde geri dönebilmek (burada gülmeyin, oyun böyle diyor). Unutmadan, oyunun adını aldığı bir tür daha var, dev yaratık Kabuto. Kabuto, Sea Reaper'ler tarafından kendilerini korusun diye yaratılmış ve sonradan da üzerindeki kontrol kaybedilmiş bir tür. Evet, oyunda temel olarak dört tür var ve bunlardan üçünü sırayla kontrol edeceğiz: Mecc, Sea Reaper ve Kabuto. Üç türün de birbirleriyle düşmanca veya dostça çeşitli ilişkileri var. Bu arada Smarty'ler ne oluyor derseniz, hani strateji oyunlarından bilirsiniz, gelişmek için toplayıp kullandığınız ve harcadığınız resource'lar, yani kaynaklar, işte onların oyundaki görevi de bu. Türler bu ufak ada sakinlerini farklı amaçlarla kullanıyorlar; kimi yeterince biriktirip "command center" yaptırıyor, kimi açlığını bastırıyor :)

İlginç ve oldukça farklı bir konu değil mi? Oyunun ilk seviyelerinden, hatta ilk demosundan, başlayarak oldukça komik sahnelerle karşılaşıyorsunuz. Bunun yanında hatırlatmam gerek; üç "tür" var dedim, ama bu ırklardan istediğinizi seçip oynama şansınız yok (multiplayer hariç). Bunun yerine Mecc'lerden başlayarak ve ancak tüm görevlerinizi tamamladıktan sonra diğer türlere sırayla geçiyorsunuz... Bilin bakalım sonuncusu kim? Türleri anlatmadan önce biraz başka şeylerden söz edelim.

Oyunda üç değişik türü sırayla kontrol ediyoruz, bu da üç değişik oyun stili demek. Birçok oyun değişik stilleri bir arada sunma çabası içinde, kimi başarılı, kimi başarılı olmaya çalışıyor, kimi de başaramıyor. Son zamanlarda çıkan MDK 2'de böyle birşeydi. Ama Giants çok farklı; üç farklı türde neredeyse üç farklı oyunu bir arada sunuyor. Bununla da kalmıyor işe yüksek dozda eğlence katıyor. Eksileri yok mu, elbette var, ama bu eksiler oyunun genel yapısını bozmayan ufak eksiler; bazı seviyeler inanılmaz sıkıcı. Ayrıca oyun sırasında "save" yapamıyor oluşunuz da çoğu zaman moral bozucu oluyor. Eksileri ortadan kaldıran ilk şey ise grafikler. Grafikleri hazırlayanlar Earthworm Jim'in yapımında çalışan ekip. Karakter tasarım ve animasyonlarının yanısıra Island'ın geniş ve rengarenk dünyası oldukça başarılı tasarlanmış.