Gladyatörler, şüphesiz Gladyatör filminden sonra çok meşhur oldular. Daha önceden de birçok filmlerde ve programlarda konu alınmıştı ama asıl patlama Gladyatör filminde oldu. Ben bugüne kadar oyununun çıkmamasına şaşırıyordum ama sonunda bunu konu alan bir oyun geldi. Aslına bakarsanız Gladyatör savaşlarından pek hoşlanmam. Ben küçükken Amerikan Gladyatörleri diye bir yarışma programı vardı. Tam hatırlamıyorum gerçi, belki de şov programıydı. Gözümü kırpmadan izlerdim. Ama şimdi olsa izlemem. Demek insan çabucak değişiveriyor :) Bu oyun da gladyatör savaşlarını konu alıyor. Arenalarda birbirlerini gebertmeye çalışan gladyatörleri. Ama hemen sevinmeyin, siz kontrol edemiyorsunuz. Yani ediyorsunuz ama tam anlamıyla değil.

Oyun biraz strateji havasında geçiyor. Öncelikle bir takım kuruyorsunuz. İsmini belirleyip bayrağını seçiyorsunuz. Ardından takımınızda ölmesi için köle kiralıyorsunuz. Bunlara silah falan alıyorsunuz. Ardından da çeşitli alıştırmalar yaptırarak güçlendiriyorsunuz. Tabi bunların hepsi parayla. Bir seferde adamlarınızı ölüm makinesi haline getiremiyorsunuz. O yüzden, savaşacağınız bölümlerin özelliğine göre karakterlerinizi geliştirmenizde fayda var. Geliştirmeniz gereken özellikler arasında, dayanıklılık, hız, vuruş gücü ve silah kullanma gibi özellikler var. Ayrıca silah kullanma özellikleri de kendi arasında yakın ve uzak mesafeler gibi ayrılıyor. Detay çok yani. Her geliştirme seviyesinde de fiyat artıyor. Yani salak bir adamı harbi adam etmek için çil çil altın harcamanız gerek. Tabi bu altınları kazanmak için de önce o salak adama ihtiyacınız var. Onun da size ihtiyacı var. Az da olsa onu siz kontrol edeceksiniz yani.

Oyun 3D bir arenada geçiyor. İstediğiniz gibi kamera açılarıyla oynayabiliyorsunuz. Ekranın sağ alt tarafında, saldırma, koşma, defans yapma, şeyirciyi gaza getirme gibi ikonlar var. İyi bir zamanlamayla bunlara tıklayarak adamınızı kontrol ediyorsunuz. Bir harekete tıkladığınız zaman, ikonların içi boşalıyor ve dolana kadar başka bir hareket yapamıyorsunuz. Tabi ikonların dolma esnasında da saldırıya uğramanız olası. Bu nedenle stratejinizi iyi belirlemeniz gerekli. Buna benzer bir sistem Jurassic Park oyununda da kullanılmıştı. Bana biraz ters ve kullanışsız geldi. Hatta hiç de eğlenceli değil. Bana kalırsa 2-3 vuruş tuşuyla adama tekme tokat dalmak daha eğlenceli olurdu. Ben oyunu alırken bu tarz birşey hayal etmiştim. Ama olmadı işte.

Bahsettiğim savaşları yaparak çeşitli arenalarda dolaşıyorsunuz. İlk arenalarda teke tek dövüşler yapıyor, ilerledikçe de çoklu kavgalara giriyorsunuz. Hatta çeşitli tuzaklarla falan da uğraşmak zorunda kalacaksınız. Kazandıkça popülariteniz artacak, seyirci sizi izlemek için arenaya akın edecek. Bu da dolaylı yoldan daha çok para kazanmanızı sağlayacak. Tabi yaşarsanız. En son da asıl arenaya çıkacaksınız ve alemin kralı ünvanını alacaksınız. Ben bu oyunun sonuna kadar dayanabilir miyim bilmiyorum. Gladyatörlerim dayanabilir belki ama benim bünyem böyle bir oyunu kaldırmaz gibime geliyor. Şimdiye kadar anlattıklarım oyunun zevkli olduğunu göstermiş olabilir. Ama birazdan söyleyeceklerim bunun çok yanlış bir düşünce olduğunu gösterecek sizlere sevgili okuyucularım :)

Bir kere oyunun grafikleri berbat. Sen git koskoca gladyatörleri köşeli köşeli yap. Bazıları ince, cılız. Onlar için tamam ama dev gibi kas yığını adamların köşeli olması daha göze batıyor. Bu nedenle de iğrenç grafikli, 3-5 poligonlu adamlarla oynamak zorunda kalıyorsunuz. Madem oyunda fazla yapacak birşeyimiz yok, bari süper sahneler eşliğinde gözlerimizi şenlendirseydik. Ama böyle birşey söz konusu bile değil. Arenaların grafikleri de öyle. Sanki bir kasenin içindeymiş gibi hissediyorsunuz. Her an üzerinize çorba dökülecekmiş falan gibi yani. Ne iğrenç. Etrafta hiç bir efekte falan rastlamadım. Zaten oyunun grafik ayarlarından belliydi böyle birşeyin olacağı. Hatta install ederken bile kötü kötü düşünmeye başlamıştım.

Seslendirmelere hiç girmiyorum. Oyundaki seslendirmeler, deli bir adamın devamlı gonga vurmasından ibaret. Müzikler de böyle. Kahramanlıkla alakalı hiç müzik yok. İç karartıcı, derin dehlizlerden gelirmişçesine müzikler çalıyor. Aslında ortama uygun ama, böyle bir ortama değil. Çünkü ortamın böyle olmaması gerekirdi. Seslendirme olarak böğürme gibi efektler duyacaksınız. Bir de ikonlara tıklarken "klik" diye bir efekt. başka birşey yok. Çarli Çaplin'in oyunları olsa, onlarda bile daha fazla ses efekti olurdu yani. Artık seslerin ne derece kötü olduğunu anlamışsınızdır.

Yapay zekadan bahsetsem mi? Bence bahsetmeyeyim. Çünkü o kadar aramama rağmen oyunda yapay da olsa hiç bir zekaya rastlamadım. Zaten pek bir olayı olmadığından, sap gibi oraya buraya koşturup kavga etmekten başka bir olay olmadığından, yapay zekaya da gerek olmamış. Zaten insanda azıcık zeka olsa, o iğrenç grafikli arenalara çıkmaz bile.

Siz siz olun, bu oyundan uzak durun. Çünkü gerçekten başarısız bir oyun. Pek uğraşılmadığı belli. Activision Value gibi bir firmadan hiç beklemezdim böyle bir oyun. Kızdım onlara. Gerçi bu oyunla birlikte, Revolution diye bir oyun daha çıkartmışlar. O daha sağlam gibi. Onunla uğraşmaktan buna zaman kalmamış gibime geldi. Neyse artık. Gladyatör hastaları isterlerse alıp klavyelerinin üzerine kusabilirler. Diğer oyuncular ise mutlaka ama mutlaka bu oyundan uzak durmalılar.