Amerikalılar Avrupalı toplumlarla karşılaştırıldığında özellikle spor konusunda işin ticari anlamda suyunu çıkarma konusunda epey tecrübeli bir toplum olarak kabul edilebilir. Bu yüzden NBA, NHL ve NFL gibi organizasyonlarda aslen sportif amaçlı aktiviteler, amacının dışında gösteri (show) havasına bürünüyor. Reklamlara, tanıtıma, organizasyona ve gösterişe verilen önem de doğal olarak ilgiyi arttırıyor. Nasıl basketbol deyince akla ilk gelen şeylerden biri Amerikan Ulusal Basketbol Ligi NBA ise, Buz hokeyi için de aynı sorunun cevabı NHL olacaktır. Nitekim bu spor Avrupa'da da yaygın bir biçimde oynansa da sonuçta bu kıtada sivrilen ve göze çarpan oyuncuların birkaç sene içerisinde okyanusun karşı kıyısına geçtikleri tartışılmaz bir gerçek.

NHL liginin bir başka ilginç yanı bu ligde Amerikan takımlarının yanı sıra Kanadalı takımların da bulunmasıdır. Bu da organizasyonun uluslararası boyutu hakkında da fikir sahibi olmamızı kolaylaştıracaktır.

Ülkemiz açısından baktığımızda buz hokeyi kendisine çok büyük seyirci kitleleri çekmeyi başaramasa da küçük bir fan kitlesi barındırıyor dersek sanırım yanlış olmaz. Çoğumuz belki farkında değil ama Türkiye'de İzmit'te ve Ankara'daki pistlerde kıran kırana geçen maçlarıyla uluslararası arenada resmen tanınan ve kabul edilen bir buz hokeyi ligimiz ve bir buz sporları federasyonumuz var. Ancak tanıtımdaki eksiklikler ve diğer olanaksızlıklar bu sporun yeterince tanınmasının karşısındaki en büyük engeller. Basınımızın da futbol dışında pek bir şeye ilgi duymamasından dolayı buz sporlarıyla ilgili haberleri ancak orta sayfaların ücra köşelerinde bulabiliyoruz. Örneğin; İzmit'teki buz sahasının depremde morg olarak kullanılması ya da Ankara'daki Belpa pistinin Tedaş borçları yüzünden elektriğinin kesilip havuza dönüşmesi yüzünden geçici olarak kapatılması gibi.

İşin oyun kısmına dönsek iyi olacak gibi. Her sene olduğu gibi EA Sports'un seri haline dönüşmüş yapımları sonbahar aylarında yeni temsilcileriyle bir bir ortaya çıkmaya başladı. EA bu sene de yine geleneği bozmadı ve NHL 2005 ve Tiger Woods serisini ilk olarak piyasaya sundu. NHL 2005 beraberinde epey değiştirilmiş bir fiziksel motor, daha detaylı grafikler ve ses düzeninin yanı sıra yeni NHL sezonunun takım kadrolarını içeriyor. Tabi buna oyunu tercih sebeplerimizden biri olan EA Trax'in seçtiği birbirinden güzel müzik altyapısını da eklediğimizde tablomuz tamamlanmış oluyor.

Öncelikle değiştirilen fiziksel motordan bahsetmek gerekiyor. NHL serisi neredeyse her sene belirgin oynanış değişikleri içeren yepyeni bir altyapıyla geliyor. Bu değişimlerin ardında aslen yapımcı EA Sports Canada'nın bu sporun ruhunu tam olarak hissettirebilen iyi bir fiziksel motor oluşturamamasının da payı var. Nitekim buz hokeyinin diğer sporlarla karşılaştırıldığında sanal ortama aktarılması biraz daha zor görünüyor. Üstelik bunu yaparken sporun özünü ve gerçekliğini korumanız ve aynı zamanda eğlenceli ve oynanabilir bir yapım ortaya çıkarmanız gerekiyor. Ancak yapımcının şu ana dek bu sentezi mükemmel bir biçimde gerçekleştirebildiğini söylemek güç. Yeni yapımda da yine bahsettiğimiz mükemmelliğe bir şekilde ulaşılamasa da belirgin bir yol kat edildiği görülüyor.