Belki herşey böyle başlamadı ama bu denli zor bir oyun projesini birkaç amatör gencin, gecelerini gündüzlerine katarak bitirdiklerini görmek, bu oyunu oynamak ve devamını takip etmek için yeterince merak uyandırmaya yetti. Çıkan iki oyunun ardından yapımcılar hikayeyi devam ettirdi ve serinin son oyunu olan Requiem'i de tamamlayarak piyasaya sürdüler. Penumbra: Requiem bir genişleme paketi. Oyunu bilgisayarınıza kurup oynayabilmeniz için Penumbra: Black Plague'ı edinmiş olmanız gerekiyor. Duyduğuma göre Frictional Games(2009 yılında su üzerine çıkacak) yeni bir proje üzerinde çalışıyor ve artık Requiem, Penumbra serisinin son etabı. Bakalım bu nasıl bir son? Göreceğiz.

Hem bir FPS tutkunu, hem de saatlerini, günlerini ve belki de haftalarını tek bir adventure oyununu bitirmek için harcayabilecek bir adventure sever olarak bu oyunu dört gözle bekledim. Zira serinin önceki oyunları için de aynı şeyleri hissetmiş ve keyifle oynamıştım. Ama bu sefer olan oldu ve kendimi ne kadar zorlarsam zorlayım yapamadım. Requiem'i oynarken o keyfi, o korkuyu, o derinliği bulamadım.


"Bölüm sonundaki kapıyı açmalı ve bu oyunu olabildiğince çabuk bitirmeliyim!" hissine kapıldığım bir an.


Philip, ne oldu sana böyle?

Öncelikle oyunun motorundan ve grafiklerinden bahsetmek isterim. Frictional Games, en başından beri HPL adını verdikleri ve kendilerinin tasarladığı oyun motorunu kullanıyorlar. Teknoloji demosunda ve ilk iki Penumbra oyununda gerçekten başarılı bulduğum bu motor her ne olduysa Requiem'de tam bir fiyasko olarak karşıma çıktı. Bir kere sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun oyun mutlaka kare atlamaları yapıyor(istisnalara rastlamadım değil tabi). Bu sorunla karşılaştığımda tüm grafik ayarlarını en düşük seviyeye getirdim, tüm efektleri kapattım ve oyunu bu şekilde açmayı denedim. Sonuç tam bir hüsrandı. Oyun aynı şekilde göstermesi gereken kareleri bir bir atlıyordu. Halbuki daha önceki Penumbra oyunlarını en yüksek seviyede oynamak için ortalamanın biraz altında(ilk teknoloji demosunun çıktığı zaman için) bir sisteminiz olsa bile yeterliydi. Requiem'deki grafikleri incelediğimde de diğer oyunlardan farklı ne bir özel efekt ne de bir yenilik gözüme çarpmadı. Neyse dedim kendi kendime, oyunu bir görelim yorumumuzu ondan sonra yaparız. Sonuçta bir oyun sadece teknik özellikleriyle yargılanamazdı.