Bildiğiniz gibi piyasada bir çok sivil uçuş simülasyonu mevcut. Looking Glass - Flight Unlimited, Sierra - Pro Pilot'tan tutun da Microsoft bile onca işinin arasında bu işle uğraşıyor. Terminal Reality bakmış etrafta yüzlerce sivil uçak simulasyonu var, eee bir de ben el atayım bakalım demiş ve geceli gündüzlü çalışmalar sonucu bu oyun ortaya çıkıvermiş. Mişli geçmiş zamandan sonra düşünüp taşınmışlar acaba oyunun adı ne olsun diye... Birden herhalde akıllının birinin aklına mı geldi yoksa adam üstünde uçuşan sineklere mi kızdı bilinmez oyuna FLY, yani (uçmak, sinek vs..) adını koymaya karar vermişler.

Şimdi "o neymiş öyle uçak simulasyonu dediğin sidewinder veya nükleer başlıklı füzesiz olur mu abi yaw" diyenler olabilir. Eeee ne demişler, zevkler ve renkler tartışılmaz. Ama benim kanaatime göre uçmak bir tutkudur; kanatlarınızın altında birazdan belki de zavallı bir kenti ya da uçan bir demir yığınını vurmak için bekleyen füzelerle ortalığı cehenneme çevirmek değil. Bilmiyorum benle aynı fikirde misiniz?

Günümüzde gelişen bilgisayar endüstrisiyle beraber daha kaliteli oyunlar çıkmaya başladı. Şu an uçuş simülasyonları dünyada en çok satan oyunların içinde bulunuyor. Tabi Microsoft ve Terminal Reality gibi şirket misali tekeller bu aç oyuncu kitlesini doyurmak ve ceplerini doldurmak için devamlı bu konuda çalışıyorlar. Günümüzde uçuş simülasyonları artık o kadar ileri gitti ki, kullanıcılara dev sayılacak bir Boeing 747 ile veya küçük bir Cesna tipi uçakla dünyada istediği yere gerçek zamanlı uçuş yapma olanağı sağlıyor. İşte Fly bu konuda ilklerden biri... Öyle ki Los Angeles'tan saat gece 22.30'u geçe kalkan Cesna tipi bir jetle bir gün sonra gece 23.30 sularında İstanbul veya Türkiye'deki herhangi bir özel havaalanına inmeniz mümkün oluyor. Bilmiyorum bu sizin için ne ifade ediyor ama benim için süper bir olay bu... Düşünsenize, bir uçağı kokpitinden gerçek bir pilotmuş gibi teker teker önce motorları çalıştırıp ısıtmayı, sonra perondan ayrılıp piste hareket ettirmeyi... (Tom Cruise'ler kusura bakmasın öyle sivil havacılık tek tuşla uçağı bir anda %200 throttle'a getirip sonra ava başlamaya hiç benzemiyor) Bu çoğunuza sıkıcı gibi gelse de aranızda MS Flight Simulator veye Fly gibi oyunları gerçekten hakkını vererek oynayanlar varsa bilirler, hiç sıkıcı olmayan ve hatta rahatatıcı olan bir oyun türüdür sivil uçuş simülasyonları. Her ne kadar en iyi olmasa da Fly kendi çapında güzel ve kaliteli bir yapım...

Oyun daha önce de açıkladığımız gibi Terminal Reality tarafından piyasaya sürülmüş gayet kaliteli bir yapım. İlk karşılaştığımız olay diğer uçuş simulasyonlarına oranla uluslararası havacılığın ön planda olması. MS Flight Simulator her ne kadar bu özelliği "2000 Professional Edition"da daha ön plana almışsa da, Fly bu işi Microsoft'tan önce yaptığı için öncelikli seçimimiz olmayı hakketti. Ayrıca rakiplerinde göremediğimiz gerçekçi manevralar, türbülans ve hava durumu efektleri oyunu epey cazipleştiren özellikler. Ayrıca oyunun en önemli özelliği bulutların ilk defa bu oyunda volumetrik yani nasıl derler hacimce belirli yer kaplıyor olması.